”Arns” nya roll - i rysk storfilm

FILM

Syns i nya trailern: Joakim Nätterqvist blir viking i mastodontproduktion

1 av 4

Han gör en polisroll i TV4:s ”Maria Wern”.

Och nu ska Joakim Nätterqvist också bli filmstjärna i Ryssland.

– Det är en riktig mastodontfilm, en medeltidsaction med hästar och massor av statister, säger han.

Han slog igenom för den breda publiken som titelrollen i ”Arn”-filmerna baserade på Jan Guillous böcker. Nu är Joakim Nätterqvist, 41, tillbaka, som poliskommissarien Petter Torwalds i ”Maria Wern” på TV4.

– Det är som en egen genre, hur man spelar i förhörsrummet, hur man går på brottsplatser. Jag har inte gjort så mycket polisroller förut. Framför allt vill man göra grejer man tror på, gestalta roller och karaktärer som man tycker om. I kriminaldrama är det ofta i stället fallen som är de intressanta, men ”Maria Wern”-gänget är verkligen jättebra att jobba med, säger han.

Hade Tolk

Sedan genombrottet med ”Arn” har Joakim Nätterqvist bland annat spelat i ”Kyss mig” och ”Elsas värld”.

Och nu kan också 140 miljoner ryssar få upp ögonen för svensken. Nätterqvist gör en roll i den kommande ryska storfilmen ”Viking”.

– Det är ett megaprojekt, en riktig mastodontfilm, en medeltidsaction med hästar och massor av statister. Inte så mycket specialeffekter utan allt är filmat på riktiga slott, säger Joakim Nätterqvist.

Under tre månader har han rest fram och tillbaka till Ryssland för inspelningarna.

Med i trailern

Pratar du ryska i filmen?

– Nej, vi pratade svorsk typ, lite föråldrad svenska eftersom vi är skandinaviska vikingar. Jag hade tolk under inspelningen för att förstå allting och jobbade också med en norsk kille som är utbildad på teaterhögskolan i Moskva, så han kunde språket.

I en första trailer för filmen skymtar Nätterqvists skäggiga viking förbi i en scen.

– Hahaha ja, jag står där och tuggar i stort vikingaskägg. Det är jättekul att jobba med såna projekt. Den ligger på klippbordet nu, så får vi se hur mycket man är med i själva filmen sen, säger han med ett skratt.

”Viking” har rysk premiär i december. Om den går upp på bio i Sverige är ännu oklart.

”Maria Wern” visas på TV4 onsdagar klockan 21.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4

Film