En lysande komedi

Publicerad:
Uppdaterad:

TWO WEEKS NOTICE

VHS/DVD

Foto: Foto: WARNER BROS.

Romantiska komedier har sina formler. Och på så sätt bryter den här knappast ny mark.

Sandra Bullock spelar Lucy Kelson, en extremt smart advokat som valt bort ekonomisk karriär för att i stället kämpa för en bättre miljö och för att bevara rivningshotade kulturmärkta byggnader i New York.

Hugh Grant är George Wade, äckligt rik konkurrent till Donald Trump i byggbranschen. Precis en sådan människa som Lucy föraktar och avskyr.

Hon tar jobb på hans företag, för att bekämpa honom inifrån. Snart har de inte bara blivit bästa vänner och beroende av varandra, utan även förälskade. Fast det fattar inte de, bara vi.

Förutsägbart, visst. Men inom de ramarna har man faktiskt skapat en lysande komedi.

Sandra Bullock är även producent och har här både hjärtat och fingertoppskänslan på rätt ställe.

Filmen är fylld av smarta och roliga repliker som ofta också så där i förbifarten har något vettigt att säga, om manligt/kvinnligt, rika/fattiga och till och med påpassligt om George W Bush.

Hon är heller inte så fåfäng som andra kvinnliga Hollywood-skådisar. Tror inte att Julia Roberts skulle göra en lång scen som bygger på att hon är extremt bajsnödig. Mycket trovärdigt, mycket roligt.

Mycket New York-känsla, minst ett gott skratt eller fniss i minuten, suveränt musikval (Norah Jones i cameo-roll!), två skådisar med suverän tajming och kemi.

Jan-Olov Andersson

Publicerad: