- Jag lär mig av de yngre

FILM

81-åriga Peter Vaughan älskar att filma ihop med Colin Nutley

Peter Vaughan är en engelsk veteran som varit med i både "Återstoden av dagen" och "Straw dogs".

Han har sett och gjort mycket.

Men aldrig upplevt något som Colin Nutley och "Queen of Shebas pearls".

Peter Vaughan spelar begravningsentreprenören Edward Pretty i Colin Nutleys senaste film.

Den som noterar vissa likheter mellan den ensamme äldre mannen och bröderna i "Änglagård" ser inte fel.

-Colin berättade om en farbror till honom som aldrig gifte sig, säger Peter Vaughan. Som hade haft en flickvän. "Hon var väldigt ivrig, men giftermål var aldrig något för mig".

Samma släkting var inspiration för bröderna i "Änglagård". Annars fick Peter Vaughan utforma mycket av rollfiguren själv. Något som först skrämde honom.

Var tveksam

- Jag var tveksam när Colin frågade, men han är väldigt övertygande, säger Peter Vaughan. Jag tyckte mycket om "Under solen" och älskade att arbeta med Colin, det var mycket inspirerande. I vanliga fall måste man lära sig repliker ordagrant, men Colins unika sätt är väldigt befriande för skådespelarna.

Peter Vaughan filmade faktiskt i Sverige 1960, i thrillern "Två levande och en död". Då hette fotografen Gunnar Fischer.

- Och nu var det hans son Jens som står för det briljanta fotot i "Queen of Shebas pearls", säger Peter Vaughan. Jag minns kylan i Sverige när vi filmade i Råsunda.

Bland Vaughans mer uppmärksammade filmer finns Sam Peckinpahs "Straw dogs - det galna gänget" där han spelar den brutale bybon som leder attacken mot Dustin Hoffman.

"Jag är stolt"

- Den har stått sig väl och jag är stolt över den, säger Peter Vaughan. Men det var en kontroversiell film och den var förbjuden i många år i Storbritannien tillsammans med "Clockwork orange". Våldet i filmen är en metafor för Vietnamkriget. Det var rätt svårt att få jobb efteråt, att ha en så våldsam film på sin resumé.

"Återstoden av dagen" är en annan höjdpunkt.

- Det är en fin film. Jag gillade också att vara med i "Häxjakten" med Daniel Day-Lewis och Winona, och då fick jag träffa författaren Arthur Miller som jag beundrar.

På tv har han gjort flera uppmärksammade Dickens-roller. Och komedi-succén "Hem till kåken". Han gillar blandningen och fortsätter jobba.

- Jag har fyllt 81 år men jag vill hålla igång. Det här är vad jag gör. Och man kan alltid lära sig av de yngre.

Höjdpunkter med Peter Vaughan

Jens Peterson