Filmrecensioner

Välspelat vemod om bokhandel i småstad

Av: 

Jens Peterson

Emily Mortimer kämpar för sin butik.
Emily Mortimer kämpar för sin butik.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

The bookshop

Regi Isabel Coixet, med Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Honor Kneafsey.

DRAMAKOMEDI Florence Green (Emily Mortimer) som älskar böcker flyttar till en engelsk småstad vid kusten 1945. Hon vill öppna en bokhandel i gammal byggnad till minnet av hennes man som dog under andra världskriget. Den lilla staden ser idyllisk ut, men där finns elaka människor. Hon möter tvekan från bankmannen och advokaten.
I spetsen för motståndet står generalens fru Violet Gamart, perfekt iskallt spelad av Patricia Clarkson. Hon vill stoppa Florence affär även om hon döljer sitt fulspel bakom torr avmätt artighet. Florence finner stöd i bokälskaren Edmund Brundish (Bill Nighy), en välbärgad enstöring som det skvallras mycket om på bygden.
Det är en enkel liten historia, men regissören Isabel Coixet känner ändå att hon är tvungen att lägga på en berättarröst som förklarar vad Florence känner och tänker. Det tillför ingenting.
Annars är det en vacker och välspelad film. Fylld av vemod och melankoli. En del av intrigen handlar om att Nabokovs kontroversiella roman ”Lolita” släpps. Kan försäljning av sensationen rädda eller stjälpa Florence butik?
Penelope Fitzgeralds roman har fler nyanser och fördjupnngar. Kanske därför Coixet lutar sig mot det talade ordet mer än drabbande bilder.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner