"Barnen har gjort mig till en bättre skådis"

FILM

Julianne Moore kan vinna två Oscar - för två olika filmer

1 av 3 | Foto: FÅR ÄNTLIGEN SKRATTA Julianne Moore har mest spelat allvarliga roller tidigare. Men i och med Oscarnominerade "Timmarna" får hon ha riktigt roligt även på vita duken. "Jag har aldrig skrattat så mycket i en film, jag bara ler och ler", säger hon.

Julianne Moore är inte bara Oscarnominerad för bioaktuella "Far from heaven".

Hon kan också vinna för "Timmarna".

- Jag har blivit en bättre skådespelerska sedan jag fick barn , säger Julianne Moore.

Sonen Cal, född 1997, och dottern Liv, 10 månader, har förändrat Julianne Moore. Liv är döpt efter Ullmann.

- Ända sedan Cal föddes har jag ingen lust att sitta och jäsa i min rollfigur hela kvällarna. Sedan dess har mitt jobb blivit bättre. Jag är mycket mer skärpt som skådespelare.

Nu filmar hon på dagen och stänger av rollen när kameran stannat. Julianne Moore bor i New Yorks Greenwich village och gjorde "Far from heaven" i New Jersey.

"Skönt att åka hem"

- Jag tycker det är skönt att åka hem från inspelningen. Jag har hört talas om skådespelare som hellre är kvar, men de är nog otrogna (skratt).

Julianne Moore har rört sig från action i "Hannibal" till drama hos Robert Altman, från porrskådis i "Boogie nights" till hjärtkrossad hustru i "Magnolia" och dragspelande dagismamma i "Sjöfartsnytt".

Det ligger ingen plan bakom valen.

- Allt i min karriär har skett stegvis. Det viktigaste är att jag läser alla manus själv och väljer. Jag tror jag har bra blick för rätt material.

I "Far from heaven" spelar hon hemmafrun Cathy Whitaker som ser ut att ha ett tryggt och lyckligt liv. Men maken ( Dennis Quaid) kvill inte längre dölja för henne och omvärlden att han är homosexuell. Regissören Todd Haynes har gjort en melodram som kopierar 1950-talsfilmernas konstlade värld.

"Cathy är ett ideal"

Hade du någon förebild för hur du skulle spela?

- Doris Day. Hon hade sådan vacker rik honungsstämma, den bara seglade fram. Min mamma, delvis, Cathy är så fantastiskt trevlig. Ett amerikanskt ideal.

Du spelar en annan hemmafru i "Timmarna". Finns det någon koppling?

- Nej. Absolut ingenting. Laura i "Timmarna" är otroligt deprimerad, Cathy är otroligt hoppfull. Jag har aldrig skrattat så mycket i en film, jag bara ler och ler. Mina rollfigurer brukar vara så deprimerade. Cathy är en varm, och underbar och välmenande människa.

Jens Peterson