Lassgård om förbudet: Berör mer än Oscarsgalan

”Människor skiljs från varandra”

1 av 2
FILM

Trumps nya förbud gör att personer i nominerade filmer kan missa Oscarsgalan.

Nu ryter Rolf Lassgård ifrån och poängterar att förbudet handlar om mer än så.

– Människor som skiljs från varandra. Det är det som är det centrala. Inte om vi får gå på Oscarsgalan eller inte, säger han till Nöjesbladet.

Personer från sju länder stoppas från att resa in i USA på grund av Donald Trumps nya förbud. Det här gör att det är oklart om Bahar Pars, som spelar en av huvudrollerna i filmen ”En man som heter Ove” kan besöka Oscarsgalan. Filmen är nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Enligt Rolf Lassgård, som också spelar i filmen, har han inga planer på att bojkotta galan. Däremot tar han avstånd från Trumps nya regler.

– Det är ju otroligt tråkigt det här som hänt. Det är inget snack om saken, säger han till Nöjesbladet.

Lassgård konstaterar också att faktum är att hela filmteamet har fyra biljetter totalt. Enligt honom är det inte säkert vilka det blir som får besöka galan.

– Om jag nu ska åka dit så inte åker jag med några planer med att ställa till något liv där, även fast jag är fruktansvärt emot det här beslutet.

”Berör mer än Oscars”

Han poängterar även att Trumps beslut inte bara påverkar Oscarsgalan, även om det ’naturligtvis är jättetufft för Bahar’.

– Jag reagerar ju mer på själva beslutet hittills. Det här beslutet som faktiskt berör mycket mer än en Oscarsgala. Människor som skiljs från varandra. Det är det som är det centrala. Inte om vi får gå på Oscarsgalan eller inte. Det är den stora grejen.

Chockades du av nyheten om förbudet?

– Det är väl ett sådant här beslut man har fruktat.

”Vi är ett statement”

Lassgård förklarar att han anser att filmen är ett statement i sig och att han anser att det bästa som går att göra nu är att åka dit i samlad trupp.

– Det statement vi har att komma med är en film där främlingsskap finns med som en av ingredienserna. Det tycker jag är väldigt starkt och i det finns något positivt, säger han och fortsätter:

– Jag och Bahar, redan vi är ett statement. En urarisk ’svenne’ och en kvinna med arabiskt ursprung som den här svennen står och håller om. Även det är ett statement.