Stefan Hedmark

Det är upp till Netflix att rädda Oscarfesten

Nya trailers sätter igång prisspekulationerna

FILMTRAILER. Hur ska det gå med nästa års Oscarsgala? Biografernas utbud känns ju fattigare än Donald Trumps deklaration.

Då rider Netflix in med några trailers som visar hur framtiden ser ut.

Nåväl, vi kanske ska kamma oss lite. Det finns en rad mycket sevärda filmer som visas på biograferna nu, både nya och gamla klassiker som förtjänar att visas på stor duk. Men nog saknar vi de där riktigt breda publikfavoriterna, de som är givna på Oscarsgalan.

De filmer som Netflix har låtit oss få en skymt av nu kommer kanske inte att bli så värst breda favoriter heller, för all del. En av dem är en svartvit historia om en manusförfattare i Hollywood, en annan handlar om en white trash-familj. Festligt värre.

Verklighetsbaserat rättegångsdrama

Men trailers för ”Mank” och ”Hillbilly elegy” har ändå fått igång snacket om Oscarsnomineringar, mycket på grund av de stjärnor som har stora roller i filmerna.

Vi bör även nämna ”The trial of the Chicago 7” i sammanhanget, Aaron Sorkins verklighetsbaserade rättegångsdrama som hade biopremiär för några veckor sedan och fick Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus i betyg av Aftonbladets Jan-Olov Andersson.

Visst surras det om nomineringar även för den filmen, som nu även kan ses på Netflix. Inte minst lär Sorkin själv nomineras.

”The trial of the Chicago 7”.
”The trial of the Chicago 7”.

Trailern för ”Hillbilly elegy” ser du längst upp i artikeln. Den har redan blivit omdiskuterad, kanske mest för att J D Vances bok som den är baserad på blev det. Många som liksom berättelsens huvudpersoner växte upp i fattiga områden i Kentucky och Ohio tycker att skildringen är för klichéartad och ensidig.

Tokiga peruker och dåliga tänder

Viss risk finns för att succéregissören Ron Howards filmatisering mest lyfter det snaskiga i white trash-porträttet. Att vi får se Glenn Close och Amy Adams i tokiga peruker och med dåliga tänder stå och skrika åt varandra.

Men. De ser ju ut att spela skiten av allt och alla i den här trailern. Så hoppet lever om en riktigt bra film.

”Mank” kan bli det här årets ”Roma”, en vansinnigt snygg film i svartvitt som kritikerna blir nippriga över, medan svensson hemma i fåtöljen glatt hoppar vidare till ett nytt avsnitt av ”Emily in Paris”. Men det är ändå David Finchers första film sedan ”Gone girl” (2014), så viss nyfikenhet lär den väcka.

Hamnade i konflikt med Orson Welles

Filmen handlar om den legendariske manusförfattaren Herman J Mankiewicz som hamnade i konflikt med regissören och skådespelaren Orson Welles om manuset till filmen som ofta benämns som historiens bästa, ”En sensation” (1941), eller ”Citizen Kane” som den kanske är mer känd som. Det är Finchers pappa Jack (död 2003) som har skrivit manuset till ”Mank” och Gary Oldman ser ut att göra ännu en Oscarvärdig insats som Mankiewicz. Amanda Seyfried och Lily Collins har också stora roller i filmen.

Som trailern visar kommer filmen att efterlikna stilen och utseendet i ”En sensation”... och sämre förebilder kan man ha.

Feta Oscarchanser för Netflix, med andra ord. Och då har vi inte ens sett något än av ”The prom”, en musikal som också kommer till streamingtjänsten i december och har några vagt bekanta ansikten i rollistan: Meryl Streep och Nicole Kidman.

”The trial of the Chicago 7” visas nu på Netflix. ”Hillbilly elegy” beräknas få Netflix-premiär den 24 november; ”Mank” den 4 december.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE