Mejla

Stefan Hedmark

Kinas order till sina biografer: Mer krigsfilm

Landet skulle må bra av fler som utmanar propagandan

Kinesiska biobesökare tidigare i år.
Kinesiska biobesökare tidigare i år.

FILM

KRÖNIKA. I Sverige undrar vi om publiken hittar tillbaka till biograferna efter pandemin.

I Kina har publiken däremot inget val.

Det är förstås ingen nyhet att Kina är en diktatur. Men häromdagen fick vi ytterligare bevis på hur staten sätter koppel på biograferna. Regimen har bestämt, enligt en artikel i Variety, att varje biograf i landet måste visa två utvalda propagandafilmer i veckan fram till årets slut. Dessutom är det upp till biograferna att se till att visningarna är fullpackade. Om det ska uppnås med hjälp av beväpnade vakter eller fusk i redovisningen av besökssiffror framgår inte i artikeln.

Orsaken till detta direktiv är ett sorgligt jubileum: det kinesiska kommunistpartiet fyller 100 år i juli. Filmerna som ska visas måste hylla ”partiet, moderlandet, folket och socialismen”. Särskilt ska president Xi Jinping visas respekt.

Det kommunistkapitalistiska styret har beordrat en ”storslagen, varm och festlig miljö”. Återigen, om det ska uppnås med beväpnade vakter eller mutor i form av gratis popcorn i salongen framgår inte i artikeln.

Filmaffischerna till ”Hundred regiments offensive” och ”Battle of Xiangjiang River”, två av de utvalda propagandafilmerna.

Mer fikabröd i stället för landminor?

Partiet och staten ska hyllas med krigsrullar. Bland de inbokade propagandafilmerna finner vi verk med titlar som ”Heroic sons and daughters”, ”Hundred regiments offensive” och ”Landmine warfare”, vilket låter som ett garanterat charmpiller.

Man kan undra om inte Kina har något som motsvarar våra gamla beredskapsrullar? Lite mer fikabröd och några färre landminor. Thor Modéen på repmånad i stället för massaker på invaderande japaner?

Chen Kaige.

Reagerade mot enkelspårigt predikande

Det är lite sorgligt att se hur en av Femte generationens filmskapare i Kina, Chen Kaige (”Farväl min konkubin”), numera tillhör propagandamaskinen. En poäng med Femte generationen var att filmerna reagerade mot det enkelspåriga predikandet för staten under Kulturrevolutionen.

Den tiden är förbi för Chen, som numera gör lydiga filmer som den kommande krigsrullen ”Battle of Chosin Reservoir”, vars beordrade syfte är att ”stärka armén”.

Det skulle behövas fler kinesiska filmer nu som vågar vara olydiga.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

På jakt efter nya kostymbyxor? Hitta dina favoriter till bra priser i Ellos breda sortiment!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Kina

Biografer