Mejla

Stefan Hedmark

Björnfilmen Clooney nog helst vill glömma

”Grizzly II: Revenge” har fått premiär 38 år efter inspelningen

KRÖNIKA. Han trodde att gamla synder skulle vara förlåtna.

Men plötsligt kommer George Clooneys förflutna tillbaka för att hemsöka honom.

Man skulle kunna kalla det en björntjänst. Att rädda en film som har gått förlorad brukar anses vara värdefullt, men jag tror inte att det här är en film ur Clooneys förflutna som han vill att publiken ska se.

Jag talar om ”Grizzly II: Revenge”.

Vi backar bandet till 1976. Föregående års stora succé på bio var Steven Spielbergs ”Hajen”. Det fick naturligtvis mindre begåvade filmskapare att försöka kopiera framgångsformeln. Filmen ”Grizzly” nallade allt rakt av. I stället för en ovanligt stor, människoätande vithaj har vi en ovanligt stor, människoätande grizzlybjörn. I stället för ett hav och stränder med aningslösa turister har vi en nationalpark och skog med aningslösa campare.

Bråkar om hur björnen ska stoppas

En sheriff och en borgmästare som bråkar om hur man ska stoppa hajen? Jodå, här har vi en parkvakt och en parkchef som bråkar om hur björnen ska stoppas. I stället för Robert Shaw som kantig och egensinnig men erfaren fiskare får vi Richard Jaeckel som kantig och egensinnig men erfaren jägare.

”Grizzly” (1976).
”Grizzly” (1976).

Här finns inte en originell tanke – till och med attackscenerna och musiktemat är stulna från ”Hajen”. Trots det (eller kanske på grund av det) vallfärdade publiken till biograferna.

"Grizzly" finns på Amazon Prime, men även som hyrfilm, för den som är sugen på kalkon.

Har minimala roller i filmen

En uppföljare började spelas in 1983, men projektet färdigställdes aldrig... förrän 2020. Filmrullarna till ”Grizzly II: Revenge” hade fortfarande legat och dammat i någon källare om det inte vore för tre då okända ungdomar som har minimala roller i den – George Clooney, 22, Laura Dern, 16 och Charlie Sheen, 18. Nu marknadsförs filmen förstås som om de har huvudrollerna.

George Clooney och Laura Dern i ”Grizzly II: Revenge”.
George Clooney och Laura Dern i ”Grizzly II: Revenge”.

Särskilt Clooney hade en lång karriär innan han slog igenom i ”Cityakuten” 1994. Första insatsen var redan 1978, en småroll i miniserien "Kampen om Colorado". Nog finns det fler ofrivilligt roliga guldkorn att gräva fram?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE