Filmrecensioner

Underhållande kinesisk saga och kampsport i Marvels värld

Av: 

Jens Peterson

Simu Liu som Shang-Chi.
Simu Liu som Shang-Chi.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Marvels Shang-Chi and the legend of the ten rings

Regi Destin Daniel Cretton, med Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung, Mengher Zhang, Michelle Yeoh, Ben Kingsley.

ÄVENTYR En underhållande utvidgning av filmserien. Först möter vi skurken och hör den tusen år gamla legenden om mäktiga ringar som gjort en ond man odödlig. Den kinesiska historien inleds på kinesiska, med drakar och demoner och den sortens filmiska strider som trotsar tyngdlagen likt ”Crouching tiger, hidden dragon”. I bambuskogar och på byggställningar av bambu i Macaos skyskrapsvärld.

Gott om slagsmål som är mer balett än boxning eller blodbad. Michelle Yeoh från ”Crouching tiger, hidden dragon” har en viktig roll och visar att kampsporten fortfarande går som en dans.

”Shang-Chi...” är ännu ett avsnitt i Marvels universum, nu ett par dussin långfilmer. Den här åkturen ger oss nya kulisser, men här finns också påminnelser från ”Iron man 3”, ”Doctor Strange” och ”Avengers: Endgame”.

Vår hjälte (Simu Liu) bor i San Francisco och försörjer sig med att parkera bilar på ett lyxhotell med sin bästis och kollega Katy. En kul Awkwafina, som ger välbehövlig humor mellan actionscener och filosofiska funderingar kring familjer. Även Ben Kingsley är med som komisk pausgubbe, och tolkar en fåfäng skådespelare med Liverpool-brytning som kan prata med djuren.

Simu Liu är bra i huvudrollen, men det är sidofigurerna som får visa störst register. Utmärkte Tony Leung ger tyngd åt filmen som ringbäraren, en sammansatt makthavare som bär på många sorters känslor genom livets skeenden. Det är proffsigt filmberättande, med bra rytm mellan stilla och storm, mellan skratt och vemod.

”Shang-Chi...” är den sortens tydlig saga/serietidning där de onda har svarta dräkter och det goda laget bär rött. Gott om stuntmän som jobbar hårt i skickligt koreograferade scener, bland annat i en spektakulär strid ombord på en buss i San Franciscos backar. Men filmen får mest muskler av datorkraft. Det blixtrar av digitala specialeffekter och magiska varelser. Även det här actionäventyret har en slutstrid som känns för lång.

Kommer det mera? Som vanligt i Marvels värld får man ett par ledtrådar under eftertexterna. Ett matinéäventyr med glimten i ögat och ett leende på läpparna.

Filmen visas på bio.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Avengers

Awkwafina