Långsamt och spretigt trots bra skådespeleri

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

DRAMA

The green knight

Regi David Lowery, med Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Ralph Ineson, Sean Harris, Barry Keoghan.

Historien om kung Arthur och hans riddare av runda bordet har funnits i hundratals år.

Många har försökt, men få har lyckats göra vettiga filmer av dessa gamla folksägner. ”The green knight” är heller inte särskilt lyckad.

Senaste försöket att blåsa nytt liv i historien var Guy Ritchies ”King Arthur: Legend of the sword” från 2017 med Charlie Hunnam i titelrollen och Jude Law, Àstrid Bergès-Frisbey, Djimon Hounsou, Aidan Gillen, Eric Bana och Mikael Persbrandt i andra roller. Var tänkt att bli en franchise på sex filmer, men den första floppade och planerna på fler filmer skrinlades.

Bästa allvarliga filmen kring Arthur-legenden är nog fortfarande John Boormans ”Excalibur” (1981) med Nigel Terry, Helen Mirren och en 29-årig Liam Neeson i sin första riktiga filmroll. Fast jag har inte sett den på väldigt länge och misstänker att den nog kanske inte har åldrats så väl.

Neeson spelade Sir Gawain som är en av riddarna av runda bordet och kung Arthurs våghalsige systerson. Han har en framträdande roll i 1400-talsromanen ”Sir Gawain och den gröne riddaren”, som har filmats några gånger (med dåligt resultat) och ligger till grund för den här historien.

När den mystiske Gröne Riddaren (Ralph Ineson) konfronterar riddarna är det Sir Gawain (Dev Patel, från ”Slumdog millionaire”) som antar utmaningen. Ett år senare ska de åter mötas för en sammandrabbning. Det är Sir Gawains resa under det året vi får följa.

Man kan å ena sidan säga att det blir en händelserik resa med möten med nakna jättar, talande rävar, ja, till och med avhuggna huvuden som pratar. Det råder ingen brist på fantasi i regissören David Lowerys värld.

Flera kvinnor dyker upp längs hans väg, Alicia Vikander spelar två av dem och gör det bra.

Över huvud taget är det bra skådespelare och väldigt vackert, filmen är inspelad på irländska vidder insvepta i dimma.

Man kan å andra sidan säga att trots alla händelser blir det en resa som känns väldigt långsam, som spretar åt många håll, är ganska så pretentiös och Vikanders två roller är ganska små. Dessutom har Lowery likt Peter Jackson i sina Tolkien-filmatiseringar svårt att sluta i rätt tid.

Bästa filmen kring Arthur-legenden är fortfarande den som skojar friskt med den, ”Monty Pythons galna värld” från 1975.

Filmen visas på bio.

(Tips! Se i stället…)

… ”Free guy”. Det moderna datorspelsäventyret har fart, lekfullhet, bättre effekter och humor.

(Visste du att…)

… Alicia Vikanders nästa film på bio är ”Blue Bayou” med premiär 3 december? Den är riktigt bra, en historia som utspelas i dagens USA.

Publisert: