Film

Tigrar lär klösa hem några Guldbaggar

Aftonbladets filmexperter tippar årets vinnare

Av: 

Aftonbladet Nöje

FILM

Ikväll delas ett gäng Guldbaggar ut på Cirkus till våra svenska stjärnor. Årets programledare är Gina Dirawi och du ser galan på SVT1 och SVT Play.

Jan-Olov Andersson (JOA) och Stefan Hedmark (SH) står redo med spåkulan.

Här är vinnarna på galan i de största filmkategorierna.

Film

”Clara sola”, ”Pleasure”, ”Tigrar”, ”Utvandrarna”, ”Världens vackraste pojke”.

JOA: ”Tigrar” var fjolårets klart bästa film. En stark historia, filmad på ett originellt och hela tiden väldigt engagerande sätt. Har den något emot sig, är det kanske att de som inte förstår sig på fotboll inte förstår hur svårt det faktiskt är att göra en så bra film om ämnet.

SH: Jag tillhör de där som inte förstår sig på fotboll, men även för mig framstår ”Tigrar” som en av de mest välgjorda filmer jag har sett i ämnet. Den lär vinna, men min personliga favorit är dokumentären ”Världens vackraste pojke”, även den hyllad utomlands.

”Tigrar”.

Regi

Nathalie Álvarez Mesén (”Clara sola”), Gorki Glaser-Müller (”Children of the enemy”), Ronnie Sandahl (”Tigrar”), Ninja Thyberg (”Pleasure”).

JOA: Då ”Tigrar” är bästa film, borde rimligtvis Ronnie Sandahl bli bästa regissör. Men juryn fördelar nog priserna lite grann. Här har Nathalie Álvarez Mesén (”Clara Sola”) och Ninja Thyberg (”Pleasure”) också stora chanser, de berättar mycket personliga historier.

SH: Det står mellan Thyberg, som har gjort en av årets mest omdiskuterade filmer, och Sandahl. Jag tror att baggen går till den sistnämnda. Han var nominerad för manuset till ”Svenskjävel” 2015, men vann inte. Nu är det dags.


”Utvandrarna”.

Kvinnlig huvudroll

Lisa Carlehed (”Utvandrarna”), Wendy Chinchilla Araya (”Clara sola”), Sofia Kappel (”Pleasure”), Cecilia Milocco (”Knackningar”).

JOA: Lisa Carlehed (”Utvandrarna”) växer in i Kristina-rollen ju längre filmen pågår. Min vinnare. Men tror Sofia Kappel vinner, debutant i en otroligt svår och utmanande roll.

SH: Flera av de nominerade är exempel på när filmen inte riktigt lever upp till skådespelarnas lyskraft och talang. Jag tror att Kappel vinner, hon är suverän som tjejen med siktet inställt på att slå sig fram i porrbranschen.


”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.

Manlig huvudroll

Mustapha Aarab (”Vinterviken”), Erik Enge (”Tigrar”), Jonas Karlsson (”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”), Gustaf Skarsgård (”Utvandrarna”).

JOA: Jonas Karlsson har skämt bort oss genom att alltid vara så förbaskat bra. Därför blir man inte lika överraskad av hans Tyko Johnsson som av hur Erik Enge (”Tigrar”) liksom kommer från ingenstans och bara är det misslyckade fotbollsproffset. Båda är lika värdiga vinnare.

SH: Jag tycker inte att det är någon större konkurrens i denna lite svaga kategori. Erik Enge är en stor anledning till att ”Tigrar” är så pass bra, helt övertygande som ung fotbollstalang med psykiska problem.


Kvinnlig biroll

Sofia Helin (”Utvandrarna”), Liv Mjönes (”Tigrar”), Carla Sehn (”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”), Jennie Silfverhjelm (”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”).

JOA: Sofia Helins djupt religiösa prästfru i ”Utvandrarna” är oförglömlig, trots att hon inte är med så mycket. Men skandal att Suzanne Reuter inte ens är nominerad för ”Suedi”.

SH: Det dröjde ett tag när jag såg ”Utvandrarna” innan jag ens tänkte på att den där obehagliga prästfrun var Sofia Helin. Hon har tidigare varit nominerad för ”Masjävlar” (2004) och nu är det dags för en vinst. Amen.


”Vinterviken”.

Manlig biroll

Filip Berg (”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”), Daniel Castañeda Rincón (”Clara sola”), Magnus Krepper (”Vinterviken”), Jonay Pineda Skallak (”Vinterviken”).

JOA: Magnus Krepper är sin generations birollskung. Gör mycket av lite i allt han gör. Samma här i ”Vinterviken”, som sträng överklasspappa.

SH: Knepig kategori, jag tycker inte att någon står ut på ett självklart sätt. Krepper vann en birolls-Guldbagge för ”Mun mot mun”, men det var 15 år sedan. Kanske är det dags igen.


Manus

”Clara sola”, ”Suedi”, ”Sabaya”, ”Apstjärnan”.

JOA: ”Suedi”, fjolårets överlägset populäraste film, är rejält förbisedd bland nomineringarna. Hoppas Manuel Concha åtminstone får manuspriset för sin rappa dialog och smarta humor.

SH: Svårtippat! Visst vore det kul om en komedi vann. Men eftersom internationellt omtalade ”Clara sola” kan stöta på patrull i ovanstående kategorier är det möjligt att dess manus, som knyter samman en sexuellt frustrerad kvinna med naturens mystik, belönas här.


”Världens vackraste pojke”.

Dokumentär

”Children of the enemy”, ”Lena, ”Sabaya”, ”Världens vackraste pojke”.

JOA: Två upprörande filmer från IS-lägret i Syrien vs en om han som en gång var världens vackraste pojke. Omöjligt att avgöra, tycker jag. Den fjärde nominerade borde ha varit Nina Hoberts högst personliga ”Julia & jag”.

SH: Bäst i den här kategorin är ”Världens vackraste pojke” och jag hoppas att juryn tar tillfället att belöna en dokumentärfilm som inte bara berör och engagerar i ämnet, utan även är väldigt snyggt gjord, en film som förtjänar att visas på stor duk. Det är inte särskilt vanligt.


”Clara sola”.

Foto

”Kören – en film om Tensta Gospel Choir”, ”Tigrar”, ”Clara sola”.

JOA: Marek Septimus Wieser hade största utmaningen med ”Tigrar”. Bara en sådan sak som att få fotbollsscenerna att leva, det har få lyckats med.

SH: Jag tror och hoppas att Guldbaggen går till Sophie Winquist Loggins för det smått magiska fotot i ”Clara sola”. Bara den där onaniscenen ute i djungeln är värd priset.


Klippning

”Clara sola”, ”Pleasure”, ”Världens vackraste pojke”.

JOA: Vad som är regin och vad som är klippningen går förstås att diskutera. Men i ”Världens vackraste pojke” har Hanna Lejonqvist och Dino Jonsäter klippt ihop ett 66-årigt liv så att man hela tiden är djupt engagerad.

SH: ”Världens vackraste pojke” består av arkivmaterial ur Björn Andrésens förflutna, klipp ur hans filmer samt nyfilmade scener där vi följer hans långt ifrån raka väg framåt i livet. Allt det här varvas och förvaltas på ett förträffligt sätt.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Film

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Guldbaggegalan