Poetisk romantik kring herrskap och tjänstefolk 1924

Colin Firth, Odessa Young, Olivia Colman.
Colin Firth, Odessa Young, Olivia Colman.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Mothering Sunday

Regi Eva Husson, med Odessa Young, Josh O´Connor, Colin Firth, Olivia Colman, Patsy Ferran, Glenda Jackson.

DRAMA Det är Mors dag 1924, men huvudpersonen Jane (Odessa Young) är föräldralös och har ingen mamma att hälsa på. Hon är tjänsteflicka hos förmögna paret Niven (Olivia Colman, Colin Firth) som förbereder sig för den traditionella lunchen med vännerna.

Tre välbärgade familjer, som umgåtts i alla år och vars barn växt upp tillsammans. Många unga män dog i första världskriget, och kvar i livet finns bara den yngste. Paul (Josh O´Connor) ska gifta sig med dottern i en av de andra familjerna, ett påtvingat arrangemang.

Det är med Janes ögon vi ser överklassvärlden. Hon cyklar iväg för att möta sin hemlige älskare. Filmen visar henne senare i livet när hon minns och skriver ner vad som hände. Berättelsen rör sig i flera tidsperioder, men allt kretsar tillbaka till den där dagen 1924.

En dag fylld av passion och sex, men också av sorg och nya smärtpunkter. Graham Swifts bok, som filmer bygger på, utspelas under den enda dagen, men filmen har lagt till.

Olivia Colman och Colin Firth är mycket bra som förlamade föräldrar. Mannen av börd, kvinnan av folket, unga älskande som inte kan få varandra. Det är en historia som berättats många gånger, men filmen hittar en egen ton. Stillsamt, vilande, väntande, poetiskt.

Publisert: