Vacker historia signerad Jane Austen

Det finns närmare 90 filmatiseringar av Jane Austens berättelser.

”Persuasion” på Netflix är en av de bättre.

”Persuasion” bygger på Jane Austens roman ”Övertalning.
”Persuasion” bygger på Jane Austens roman ”Övertalning.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

DRAMA

Persuasion

Regi Carrie Cracknell, med Dakota Johnson, Cosmo Jarvis, Henry Golding, Richard E Grant, Nikki Amuka-Bird, Suki Waterhouse.

En stark filmversion av den sista Jane Austen-romanen ”Övertalning”, som gavs ut postumt 1818. Detta är första långfilmen baserad på boken, den har tidigare filmats flera gånger för brittisk tv.

Huvudpersonen Anne Elliot (en strålande Dakota Johnson) är dotter till en adelsman (Richard E Grant) med taskig ekonomi. De tvingas därför hyra ut familjegodset. Anne har tidigare brutit en förlovning med en sjöman (Cosmo Jarvis), familjen tyckte han var för fattig som hennes blivande make.
Men i samband med att godset hyrs ut, kommer han tillbaka in i hennes liv. Han är nu en rik och framgångsrik sjökapten. Har de fortfarande känslor för varandra? Och hur ska de i så fall hantera andra som blivit förälskade i dem (Henry Golding, Nia Towle)?

Det är välspelat, vackert och väldigt romantiskt, där även Richard E. Grant glänser i en viktig biroll.

För regin svarar Carrie Cracknell, annars etablerad teaterregissör. Hennes grepp att låta Dakota Johnson ibland liksom kliva ur historien och prata med oss som ser filmen, känns inledningsvis lite fånigt, men fungerar sedan oväntat bra i längden.

En film som visar att Jane Austen-berättelserna är tidlösa, om de bara får rätt inramning.

Filmen visas på Netflix.

Publisert: