Ali Abbasis Cannes-film – en oerhört stark seriemördarthriller

Uppdaterad 2022-05-24 | Publicerad 2022-05-22

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Holy spider

Regi Ali Abbasi, med Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Forouzan Jamshidnejad, Sina Parvaneh.


FILMRECENSION. Tredje och sista filmen av en svensk regissör som tävlar om Guldpalmen i Cannes.

En nattsvart och kontroversiell thriller om en vanlig familjefar som mördar prostituerade i den heliga staden Mashhad. Har väldigt svårt att tro den kommer att visas i regissörens andra hemland Iran.

THRILLER. Det här är verkligen något helt annat än Ali Abbasis svenska genombrottsfilm ”Gräns” som vann första pris i sidosektionen Un Certain Regard i Cannes för fyra år sedan.

Det här är snarare en slags Persian Noir med verklighetsbakgrund. I början på 2000-talet mördade en gift trebarnsfar, han fick öknamnet Spider killer, 16 prostituerade. I det strikt religiösa Iran gjorde polisen inga större ansträngningar för att sätta dit Saeed (Mehdi Bajestani). Och folk i allmänhet tyckte att han gjorde något bra som rensade gatorna från ”avskummet”. Här i Ali Abbasis version är det en modig kvinnlig journalist, Rahimi (Zar Amir-Ebrahimi), som riskerar sitt liv för att avslöja mördaren.

Abbasi hoppar skickligt inledningsvis mellan Saeeds trivsamma liv med familjen och de hemskheter han begår. Och så får vi se hur journalisten Rahimi anländer från Teheran till Mashhad och vilka svårigheter hon möter bara för att hon är ensamstående kvinna.

På grund av censur visar filmer från Iran aldrig kvinnor utan slöja eller äkta par som ens tar i varandra. Så är det naturligtvis inte i verkligheten. Och Ali Abbasi, som gjort filmen i Jordanien, visar här upp folk som de verkligen är. Saeed har sex med sin fru (Forouzan Jamshidnejad). Journalisten Rahimi röker och tar av sig slöjan så fort hon kommer till sitt hotellrum. Filmen avslöjar vilket misogynt samhälle Iran är. Och på det religiösa hyckleriet.

Mästare som dubbla Oscarsvinnaren Asghar Farhadi lyckas visserligen ändå göra trovärdiga filmer på hemmaplan. Ali Abbasi tar dock här ut svängarna på alla tänkbara sätt, så ”Holy spider” är nog körd att visas i Iran.

Vi andra kan se en suveränt gjord och tankeväckande thriller. Strålande skådespeleri, oerhört laddad musik, av Martin Dirkov. Den här filmen kan vinna priser i nästan vilken kategori som helst i Cannes.

ANNONS