Starka scener i svajig film

FILM

Alla kungens män stjärnspäckad men blek nyfilmatisering

Amerikanskt drama i regi av Steven Zaillian med bl a Jude Law, Sean Penn, Kate Winslet, Patricia Clarkson, Anthony Hopkins och James Gandolfini.

Bra skådespelare. Flera starka scener. Minnesvärda bilder. Men helheten svajar.

Skärpan flyter omkring när Steven Zaillian, som skrev manus till bl a ”Schindlers list” och ”Gangs of New York”, kokar ner Robert Penn Warrens tjocka roman till långfilm. Det handlar om en småstadspolitiker som blir guvernör i Louisiana och hur makten korrumperar. Han startar som en sanningssägare. Folkets man som tar strid med den rika eliten, men använder olagliga metoder för att göra staten bättre.

Kanske. Det är oklart i filmen vad som är sant och falskt i de olika anklagelser som läggs fram.

Sean Penn är stundtals magnfik som politikern och jobbar hårt på sydstatsdialekten och det grovkorniga. Resten av skådespelarna kommer från olika håll och lyckas olika bra. Jude Law spelar journalisten med överklassbakgrund som först iakttar den stridbare politikern och sedan blir en av hans medhjälpare. James Gandolfini tar med sig sin Sopranos-aura i rollen som skum fixare, och Kate Winslet är ovanligt blek i rollen som Laws ungdomskärlek. Som helhet blekare än filmatiseringen från 1949.

Jens Peterson