Moodysson filmar med unga ryssar

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya filmen ska heta Lilja 4-ever

Lukas Moodysson är i Estland just nu för att spela in sin nya film.

– Precis som i ”Fucking Åmål” överskuggar de två huvudrollerna alla andra roller, säger producenten Lars Jönsson.

Ryska ungdomarna Oksana Akinshina och Artiom Bogucharskij valdes ut efter flera månaders provfilmningar för ”Lilja 4-ever”.

– Som vanligt har Lukas varit väldigt noga med att hitta rätt skådespelare. Vi hade hållit på i flera månader och provfilmat i Sankt Petersburg, Tallinn och Moskva när han till slut hittade vad han sökte i Moskva, säger Lars Jönsson.

Oksana spelar den 16-åriga tjejen Lilja och Artiom den 11-årige pojken Vladimir.

Oksana har tidigare haft huvudrollen i den ryska filmen ”Sisters” som visades på filmfestivalerna i Venedig och Toronto i år. Artiom saknar tidigare erfarenhet av film.

Kanske är det Rebecca Liljeberg från ”Fucking Åmål” som tipsat om Oksana?

Rebecca är med i den ryska filmen ”The bear’s kiss” som ännu inte haft premiär. Hennes pojkvän i filmen spelas av Sergei Bodrov jr. Det är samme man som regisserade ”Sisters” där Oksana Akinshina hade huvudrollen.

”Ett väldigt starkt manuskript”

Det finns fler kopplingar till ”Fucking Åmål”. Alexandra Dahlström är regiassistent till Lukas Moodysson på ”Lilja 4-ever”.

– Lilja är 16 i filmen och det är en fördel att det finns en person vid Lukas sida som är lika ung som huvudrollsinnehavaren. Alexandra har dessutom erfarenhet av att göra film med Lukas och talar ryska flytande, hon är både regiassistent och tolk. Handlingen utspelar sig på ryska och svenska, säger Lars Jönsson.

Moodysson har själv inte mycket att säga till media. I ett brev skriver han: ”Om handlingen vill jag inte berätta något eftersom det är så svårt att tala om en film innan man gjort den.”

– Som vanligt när det gäller Lukas handlar det om ett väldigt starkt manuskript. Biobesökaren kommer att känna igen hans berättarstil, säger Lars Jönsson.

Inspelningarna i Estland pågår i några veckor till innan teamet åker till Trollhättan och jobbar vidare i studio på Film i Väst. ”Lilja 4-ever” har en budget på 30 miljoner kronor och är Lukas Moodyssons dyraste film.

– Det skulle vara roligt att lansera den internationellt genom att delta i filmfestivalen i Venedig, säger Lars Jönsson.

Inspelningsarbetet beräknas vara klart i januari.

Premiären är beräknad till augusti 2002.

Tore S Börjesson (tore.borjesson@aftonbladet.se)

Publicerad: