Publicerad:
Uppdaterad:

Kevin Harts skolkomedi faller platt

”Night school” har mycket energi – men storyn är en svag byggsten

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Night school

Regi Malcolm D Lee, med Kevin Hart, Tiffany Haddish, Rob Riggle.


FILMRECENSION. Kevin Hart behöver gå om skolan. Det är som upplagt för roligheter, men ingen här har gjort arbetet som krävs.

Ett gymnasialt projekt – och vi sätter ett D i betyg med rödpennan.

KOMEDI. Den sortens komedi som försöker skapa dramatik och tokroliga förvecklingar av något som är helt okontroversiellt.

Vi möter Teddy (Kevin Hart) som aldrig lyckades få någon rätsida på siffror och svåra ord i gymnasiet och hoppade av. Nu jobbar han som framgångsrik säljare av utomhusgrillar och ägaren, som är nära pension, har just lovat att han ska få ta över verksamheten.

Söker sig tillbaka till skolan

Då sker en olycka som helt och hållet sänker Teddys framtidsutsikter. Han inser att utan gymnasiebetyg hjälper inte hans välsmorda munläder och motvilligt söker han sig till sin gamla gymnasieskola för att ta en komvux-liknande examen.

1 av 3 | Foto: Universal
Tiffany Haddish och Kevin Hart i ”Night school”.

Klassen är brokig och hans lärare, Carrie (Tiffany Haddish), har inga förhoppningar om att de här eleverna ska lära sig något. Hon och Teddy hamnar dessutom på kant med varandra redan innan de träffas i klassrummet.

Det energiska samspelet mellan Hart och Haddish är en av filmens ljuspunkter – de grälar och fräser åt varandra, men vi slipper se en romans utvecklas. Kalla det en oväntad vänskap i stället.

Skämten faller platt

Det här är första filmen där Hart har varit med i manusarbetet (tillsammans med ett helt gäng andra talanger), men storyn är en av de svagaste byggstenarna här.

Det finns ingen anledning varför Teddy måste låta sitt skolprojekt vara en hemlighet för sin fästmö – det känns bara ansträngt. Här finns även en lång, dum scen där Teddy övertygar sina klasskamrater att bryta sig in i skolan för att stjäla svaren till ett prov.

De flesta skämten faller platt. Det görs ständiga försök att rädda situationen genom att klippa in bilder där skådespelare reagerar med knasiga miner till tokerierna. Ett väl använt knep i många dåliga komedier, men vi skrattar inte mer för det.

Haddish fick sitt genombrott i regissörens ”Girls trip” förra året, men hon behöver bättre material.

”Night school” har biopremiär i morgon fredag 12 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: