Filmrecensioner

Glenn Close imponerar i tidlös historia om stöttande fru

Av: 

Jens Peterson

Christian Slater, Glenn Close, Jonathan Pryce i Björn Runges drama.
Christian Slater, Glenn Close, Jonathan Pryce i Björn Runges drama.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus THE WIFE

Regi: Björn Runge. Med: Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons, Christian Slater, Annie Starke, Karin Franz Körlof, Johan Widerberg, Jan Mybrand.

 

DRAMA. Det är 1992. Joe Castleman (Jonathan Pryce) har svårt att somna. Han är en hyllad författare som väntar på att telefonen ska ringa i gryningen. Joe är favorit till att få Nobelpriset i litteratur. Hans hustru Joan (Glenn Close) lugnar honom med många års rutin av att stötta och stödja.

Telefonen ringer i det fina huset vid kusten i Connecticut. Stockholm calling. Han har fått priset.

Filmen följer makarna över firandet på hemmaplan, resan till Sverige och allt som händer fram till högtidsdagen i Stadshuset den 10 december med Nobelbanketten i Blå hallen.

Det blir många gratulationer och hyllningar. Där finns parets två vuxna barn, den gravida dottern Susannah och sonen David (Max Irons) som själv kämpar för att bli författare och hoppas på faderns beröm. Hela tiden står fru Castleman i bakgrunden. Vi ser på Glenn Close miner och tankar att det är något som irriterar henne.

I tillbakablickar visas hur paret träffades. Joe undervisade då på universitet, var gift med en liten dotter. Joan var hans elev, och visade prov på en ovanlig skrivarbegåvning. Det är 1958 och omvärlden visar att efterfrågan på kvinnliga författare inte är stor. Som ung spelas Joan av Annie Stark, dotter till Glenn Close.

Filmen växlar mellan parets första år tillsammans och dagarna fram till att Nobelpriset delas ut. Det blir mer och mer spänd stämning när Joan ser hur alla fjäskar för maken. När han flörtar med fotografen Linnea (Karin Franz Körlof), som bevakar hans stockholmsbesök, påminns hustrun om tidigare otroheter.
Christian Slater spelar en envis man som vill skriva den store författarens biografi. Han försöker få Joan att avslöja sanningar om makens författarskap. Han har läst gamla texter och intervjuat Joes första hustru.

Till sist exploderar allt i en konfrontation.

Meg Wolitzers roman, som filmen bygger på, handlar om ett fint litteraturpris som delas ut i Helsingfors. Att ändra det till Nobelpriset är en klok skärpning. ”The wife” rör sig runt ett vintrigt Stockholm med bilder från Stadshuset och Grand hotell. Chockväckning med Lucia.

Glenn Close gör en av sina bästa roller. Björn Runges välgjorda film har gott om duktiga skådespelare som skapar en stark intensitet. Tidlöst om en kvinna som tröttnar på den gammaldags roll omvärlden vill ge henne.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Glenn Close

Björn Runge

Nobelpriset