- Jag missade min familjs liv

FILM

Trippelaktuella Andreis tillbaka i hemlandet - efter åtta års USA-exil

1 av 2 | Foto: ”SPRINGER RUNT SOM SKÅLLAD RÅTTA” Sandra Andreis pendlar nu mellan Los Angeles och Stockholm. Åren utomlands som frilansande skådespelerska och artist var slitiga – och till sist kände hon att hon hamnat i hamsterhjulet. ”Man springer runt Manhattan som en skållad råtta”, säger hon.

Efter åtta år utomlands.

Nu pendlar skådespelerskan Sandra Andreis mellan Los Angeles och Stockholm.

- Kontrasterna passar mig, säger hon.

På sista tiden har hennes röda kalufs dykt upp både här och där.

Som kriminalinspektören Mia i ”Morden i Sandhamn”.

Som Louise i ”Återträffen”.

Som Nina i ”Mig äger ingen”.

Efter åtta års exil är Sandra Andreis, 38, tillbaka i Sverige.

- Efter så lång tid borta kände jag att jag missade stora delar av min familjs liv. De första fyra, fem, sex åren gick an, men efter åtta år kändes det som att jag varit borta för länge.

Dessutom, konstaterar hon, var det rätt slitigt att jobba flera år som frilansande skådespelerska och musikalartist i New York.

- Där spelade jag ofta en pjäs på en teater medan jag repade något nytt på en annan och samtidigt gick på auditions varje dag. Det är en del av vardagen där, man springer runt Manhattan som en skållad råtta för att försöka hinna med allt. Det är kul men blir intensivt i längden.

”Återträffen” en utmaning

Sandra hade svårt att hitta kreativiteten och inspirationen. Hon insåg att hon hamnat i hamsterhjulet.

Att återvända till Sverige, men fortsättningsvis ha sin bas i USA, i Los Angeles, innebär mer fritid - och roller inom tv och film.

- Det kan bli lite rörigt att bo på två ställen när något jobb kommer upp snabbt, men för det mesta funkar det fint. Kontrasterna passar mig och om­bytet håller mig kreativt vaken.

Rollen i Anna Odells ”Återträffen” beskriver Sandra som den mest utmanade hittills.

- Det var en process helt annorlunda mot hur det vanligtvis ser ut. Eftersom det var en personlig historia från Anna så ville jag ta in all den infon, men ändå fördomsfritt närma mig rollen. Det var en utmaning, men gav också en stor belöning, arbetet lärde mig mycket.

Vill gestalta sin farmor

Sandra är också sångerska och uppträder då och då som sitt alter ego, artisten Sandy Soldier. I framtiden hoppas hon på att få förena musiken med skådespeleriet - men specifikt drömmer hon om att gestalta sin egen farmor.

- Hon var en äventyrslysten konstnär som reste ut i efterkrigstidens Europa där hon träffade min italiensk- japanske farfar, körde rally och träffade den tidens stora stjärnor som Bob Hope, Grace Kelly och Elisabeth Taylor. Hennes historia är spännande och inspirerande på så många plan.

Det här är Sandra

Namn: Sandra Karolina Andreis.

Ålder: 38.

Bor: Stockholm och Los Angeles.

Yrke: Skådespelerska.

Familj: Mamma, pappa, bröder, make.

Inkomst: ”Jag överlever, jag är glad och får mat för dagen.”

Aktuell: I kriminalserien ”Morden i Sandhamn” samt filmerna ”Åter­träffen” och ”Mig äger ingen”.