Pratiga frisörer

FILM

”Barbershop 2” är mer radioprogram än film

Foto: Tillbaka på frisörsalongen.

Tillbaka hos frisörerna i Chicago. Första filmen var en charmig och vass blandning av komedi och sam hällskritik. Den här gången pratar de mest.

Det tar en halvtimme innan intrigen startar, och den räcker inte för en långfilm. Calvin ( Ice Cube) och de and ra i hans salong är hotade av att en ny populär klipp-kedja ska öppna på andra sidan gatan. Ska de tappa sina kunder? Ska småaffärerna i kvarteret sälja till Stora Bolaget som ska profitera även bland de fattiga svarta på Chicagos södra sida?

Prat prat prat. Mest snackar Eddie ( Cedric the Entertainer) som ska vara en sanningssägare om olika svarta kändisar, mest musiker och sportstjärnor. Han är som en seg ståuppare. Mer radioprogram än film.

Här finns också spänningar mellan frisörerna, mellan manligt och kvinnligt, mellan den vite frisören och de andra. En oärlig politiker och en cynisk affärsman. Lite återblickar till 1967 och 1968 och kravallerna i Chicago. Ice Cube bär sin grubblande min från scen till scen, från bekant till bekant.

I första filmen var det intressant att hänga i Calvins salong. Nu går jag hellre till konkurrenten på andra sidan gatan.

Barbershop 2

Jens Peterson