Hatades i Turkiet efter succéfilmen

FILM

Billy Hayes fortsätter slå mynt av ”Midnight express”

1 av 3
Billy Hayes och regissören Sally Sussman Morina.

CANNES. Det har snart gått 40 år.

Och Billy Hayes, 69, fortsätter att slå mynt av sitt livs historia, världsberömd via filmen ”Midnight express” från 1978.

– Jag ville bli journalist. Men jag trodde ju inte att jag skulle ägna hela mitt liv åt att skriva, berätta och prata bara om mig själv, säger han till Nöjesbladet.

Kort sammanfattning:

23-årige amerikanen Billy Hayes stoppas 1970 av tullen i Istanbul med två kilo hasch på sig. Han döms till fyra år i fängelset från helvetet i Turkiet. Strax innan han ska friges, ändras straffet till livstid. Han flyr. Skriver en bok om händelserna. Oliver Stone skriver filmmanus, Alan Parker regisserar, Brad Davis (1949-1991) spelar huvudrollen och filmen blir en makalös succé. Två Oscars, för bästa manus och musik (Giorgio Moroder).

Och – Billy Hayes blir den mest hatade människan i Turkiet, då filmen skildrar turkarna som rasistiska idioter. Turisterna flyr landet i åratal.

– Den biten överdrevs i filmen. Jag har haft dåligt samvete, för jag gillar både landet och människorna. Det var delvis därför vi gjorde den här filmen.

Den här filmen, är ”Midnight return: The story of Billy Hayes and Turkey”, av Sally Sussman Morina. Den skildrar hur Hayes återvänder till Turkiet för att mäkla fred, så att säga, men det går väl sådär.

Och lite grann känns både filmen och allt som Billy Hayes nu gör, som bara som ännu ett försök att slå mynt av det som hände för länge sedan. Sedan några år tillbaka turnerar han med en stå upp-show (!) om händelserna.

Var du inte jäkligt korkad då 1970? Hur tänkte du?

– Inte alls. Det var dumt. Men hasch var nästan gratis att köpa på Istanbuls gator. Och jag tycker ju att man ska legalisera det. Att man ska få ta det över gränser och använda som man själv vill.

Vad hade det blivit av dig om du inte hade åkt dit?

– Jag ville ju bli journalist. Nu blev jag skribent ändå, och artist, som underhåller om mitt eget liv. Och folk verkar ju tycka det är spännande.

ARTIKELN HANDLAR OM