”Att hamna i stormens öga har sina utmaningar”

FILM

Ben Affleck om nya filmen och livet efter skilsmässan

1 av 2 | Foto: Ben Affleck.

HOLLYWOOD. Han står mitt i skilsmässostormen från Jennifer Garner.

Samtidigt lanserar han sin karriärs dyraste film – tvåmiljardersspektaklet ”Batman v Superman”.

– Tajmingen kunde ha varit bättre, medger han.

Vi träffas utanför en biograf på Warner Bros studioområde i Burbank. Det är högsommarvärme mitt i mars och solen skiner från en klarblå himmel.

Men över Affleck och hans senaste rollfigur, Batman, hänger tunga moln.

Uppgiven över förödelsen

Den 43-årige skådespelaren brottas med efterdyningarna till de otrohetsrapporter som kanske eller kanske inte lett till skilsmässan med mamman till hans tre döttrar.

Och i ”Batman v Superman” är Bruce Wayne, tillika den maskerade brottsbekämparen, desillusionerad och uppgiven över förödelsen som drabbat Metropolis.

– Han är som en boxare i tolfte ronden, som hänger huvudet, täckt av svett och blod. Han undrar om det varit värt det, säger Affleck.

– Det var ett bra sätt att inleda storyn och därefter presentera hotbilden med Superman för att se hur han skulle reagera.

Fåordig

När det gäller privatlivet är Affleck fåordig. Vissa frågor – som om det är svårare för en ständigt granskad kändis att få ett förhållande att fungera – nobbar han. Andra svarar han på efter ett till synes noggrant övervägande.

– Att som offentlig person hamna i stormens öga har sina utmaningar. Men den här tillvaron har många fina saker som jag gillar. Och jag är lyckligt lottad. Jag har ett fint liv, jag har underbara barn och jag älskar mitt jobb. Jag ägnar inte så mycket tid åt att grubbla över baksidan.

”Tappar privatliv”

Affleck river sig i det korta skäggstubbet.

– Visst, man tappar en del av sitt privatliv. Men jag tacklar det utifrån det perspektivet.

”Batman v Superman” är Afflecks första försök i den lukrativa superhjältevärlden sedan ”Daredevil” 2003.

Det är också den första Batman-filmen sedan Christopher Nolan 2012 satte punkt för den hyllade Dark knight-trilogin.

– När jag väljer ett projekt utgår jag från tre kriterier, manus, regissör och rollfigur. Det här var en annorlunda Batman. Jag visste att Zach Snyder skulle regissera filmen mycket visuellt och jag gillade att Batman är en superhjälte och en vanlig person, en sårbar hjälte med fel och brister.

”Mer som vi”

Affleck ler ansträngt – som om han just kommit på något i sammanhanget rätt passande.

– Han är mer som vi.

Mycket står på spel. Warner hoppas såklart att ”Batman v Superman” ska dra in storkovan och bädda för ytterligare minst två filmer. Samtidigt ska Batmans och Supermans varumärken vårdas.

”Hållit sig aktuella”

De har funnits i över 75 år.

– De här hjältarna tycks ha anpassat sig trots att tiderna förändrats så radikalt. De har på något sätt hållit sig aktuella. Min son (Samuel, 4, reds anm.) ser Adams Wests ”Batman”-serie på tv nu. Den var stor på 1960-talet.

Han skakar på huvudet.

– Det är över 50 år sedan.

Från Afflecks läger kommer tecken som visar att det är dags att sätta punkt.

Men stjärnan försöker fortfarande förklara superhjältarnas långa liv.

– Vi lever i en värld nu som är otäckare och mer komplicerad än den var för 20 eller 30 år sedan. Vi behöver våra hjältar. Och i såna här svåra tider tror jag att många vill att det ska finnas riktiga hjältar där ute.

ARTIKELN HANDLAR OM