Hannes Holm

"En man som heter Ove" vann fint pris

Av: 

Emilia Berntsson

FILM

"En man som heter Ove" har vunnit pris för Bästa europeiska komedi på European Film Awards.

– Det här är den enda kvällen när jag faktiskt är bättre än Bob Dylan. För jag dök i alla fall upp och hämtade mitt pris, säger regissören Hannes Holm.

Den svenska succékomedin "En man som heter Ove" nominerades till sex olika priser i Guldbaggegalan och har fått stora framgångar även utomlands. I kväll vann den pris för Bästa europeiska komedi på filmgalan European Film Awards. Galan äger rum i konserthuset i Wroclaw, Polen, och det var regissören Hannes Holm som fick äran att ta emot priset.

– Det känns jätteroligt, jag har gjort en del komedier i Sverige tidigare men aldrig vunnit ett enda pris och så bestämde jag mig för att inte skriva en komedi när jag skrev manuset till ”En man som heter Ove” och då vinner jag pris för just bästa komedi. Så det är lite roligt, säger han när Nöjesbladet når honom.

”Bättre än Dylan”

Hannes Holm berättade i sitt tacktal att han inte alls hade förväntat sig att den här filmen skulle vinna några priser.

– Jag är en glad amatör vad det gäller filmtävlingar. Då blir det personligen lite extra roligt att komma ut i Europa och vinna pris för bästa komedi, säger han.

Han passar även på att skämta lite om Nobelmiddagen.

– Det här är den enda kvällen när jag faktiskt är bättre än Bob Dylan. För jag dök i alla fall upp och hämtade mitt pris till skillnad från honom, säger Hannes Holm.

Vad var det första du tänkte när du vann?

– Faktum är att det första var ”äntligen får jag röra på mig efter att ha suttit stilla på en gala i 2.5 timmar”. Men det var naturligtvis en otrolig glädje också.

Sveriges Oscars-bidrag

Huvudrollen i filmen om Ove spelas av Rolf Lassgård som vann en guldbagge för sin insats. Andra skådespelare som syns i filmen är Bahar Pars, Filip Berg och Ida Engvoll.

”En man som heter Ove” är baserad på boken med samma namn skriven av Fredrik Backman. Filmen släpptes på bio i USA och Kanada i september i år och låg i början av november på plats 20 på biotopplistan där. Svenska filminstitutet har dessutom valt ”En man som heter Ove” till Sveriges Oscars-bidrag 2017.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hannes Holm

En man som heter Ove

Fredrik Backman