Rolf tar Berlin med ”Storm”

avJens Peterson

FILM

Rollen som älskare specialskriven för Lassgård

Foto: Foto: JENS PETERSON
”Det är en riktig rövarhistoria hur jag fick rollen”, säger Rolf Lassgård, som spelar älskare till en åklagare vid tribunalen för krigsförbrytelser i Haag.

BERLIN. Applåderna smattrar. Autografjägarna flockas.

Rolf Lassgård är en uppskattad skådespelare även i Tyskland.

Han deltar i en tävlingsfilm om krigsförbrytelser – och förbereder sig på att spela kvinna på scen.

Rolf skriver autografer åt beundrare i Berlin.

”Storm” heter filmen där Kerry Fox och Stephen Dillane spelar åklagare vid tribunalen mot krigsförbrytelser i Haag. De håller på med att rättegång mot en general som ska ha utfört brott i Bosnien.

Rolf Lassgård, 53, spelar älskare till Kerry Fox rollfigur.

– Hon är underbar, säger Rolf Lassgård. En karismatisk och stark skådespelare. Jag gillar när man märker att motspelarna har två öron. Vi började med en scen när vi ligger i sängen och det var härligt lekfullt.

Filmens Carl Bildt

Lassgårds rollfigur är en hög politiker som ska samordna de nya staternas inträde i EU.

– Jag försökte inte spela Carl Bildt, men det kändes realistiskt att en svensk har en sådan post, säger Lassgård.

Rollen skrevs direkt för honom. Manuset var inte riktigt klart, de saknade någon som gav den kvinnliga huvudpersonen ett privatliv, och samtidigt förde in de politiska kompromisserna i intrigen.

– Det är en riktig rövarhistoria hur jag fick rollen, säger Lassgård. Jag var på semester på Lanzarote med familjen och bestämde mig en dag för att åka till en annan strand. Jag var på stranden i 45 minuter och just då råkade den tyske manusförfattaren också vara där. Vi möttes tydligen på stranden. Han kände igen mig, och kom på hur han skulle skriva in min rollfigur.

Spelar mamma

I höst ska Rolf Lassgård spela mamma i musikalen ”Hairspray” på Chinateatern i Stockholm. Samma roll som John Travolta gör i filmen.

– Jag kastar mig in i det med huvudet före. Det går inte att tacka nej till ett sådant erbjudande. Helena Bergström hade sett musikalen i London och sa att jag måste tacka ja. Och nu ska hon också vara med.

Helena Bergström spelar den elaka programledaren i musikalen. Den som inte gillar att Rolf Lassgårds rundlagda dotter får dansa och sjunga i en tv-show.

– ”Hairspray” är en lustfylld utmaning, säger Rolf Lassgård. Min rollfigur ska inte bli ett ljuvt kvinnligt väsen. Och jag får sjunga och dansa.