En filmisk låda full av 80-talsminnen

”Memory box” pendlar mellan det finurliga och det förenklade

”Memory box”
”Memory box”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Memory box

Regi Joana Hadjithomas och Khalil Joreige, med Rim Turki, Manal Issa, Paloma Vauthier, Clémence Sabbagh, Hassan Akil


FILMRECENSION En låda full med begravda minnen från inbördeskriget i Libanon dyker upp i Montreal, och innehållet vänder upp och ned på mor- och dotterrelationer.

DRAMA Montreal. Tonåriga Alex fipplar med telefonen och uppdaterar vännerna från julfirandet: matlagning, snö, tristess. En låda adresserad till mamman dyker upp, och innehållet vänder upp och ned på både helg och mor- och dotterrelationer. Begravda minnen, brev, biobiljetter, foton. Kassetter med prat, bra låtar, föräldrars gråt och ljudet av bomber längre bort. Flera decennier gamla berättelser från ett Libanon i krig, där dygn i skyddsrum ägnats åt löftet att vara sin bästa väns ögon. 

"Memory box" är fritt baserad på regissören Joana Hadjithomas egna korrespondens 1982–1988, och hon och maken Khalil Joreige har använt det tidstypiska underlaget väl. Resultatet är vemodigt och svindlande (säkert extra så för den som själv läst sina gamla dagböcker med inklistrade, blekta biobiljetter för en dotter), pendlar mellan det konstnärligt finurliga och det väl förenklade. Särskilt vemodig blir filmen av tanken på rapporterna från bombade städer som tonåringar skickar till sina vänner nu, nu och nu. Hur ska de – och alla deras digitala minnen – klara sig?


Visas på bio.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN