Nutleys nya är kaffe på maten utan avec

Bråken och flörterna i Bröllop, begravning & dop leder ingenvart

”Bröllop, begravning & dop”.
”Bröllop, begravning & dop”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Bröllop, begravning & dop – filmen

Regi Colin Nutley, med Helena Bergström, Maria Lundqvist, Molly Nutley, Marie Göranzon, Helena af Sandeberg, Jan Malmsjö, Robert Gustafsson.


FILMRECENSION. Tv-serien ”Bröllop, begravning & dop” var som ett enda smörgåsbord för Colin Nutleys fans.

Filmen känns mest som en kopp kaffe på maten, men utan avec.

DRAMAKOMEDI. Det är inget mysterium varför tv-serien kändes attraktiv. Colin Nutleys och Helena Bergströms manus berörde livets sorger och glädjeämnen på ett ofta drastiskt och roligt sätt. Det märktes, som så ofta förr i Nutleys filmer, att skådespelarna var med på noterna och tyckte om att hitta ett bra samspel, att få dialogen att sjunga. Inte minst en medelålders och lite äldre publik, som har klassiker som ”Änglagård” i gott minne, tilltalades säkert av intrigerna i sommarmysig, lantlig miljö, allt förstärkt av Peter Mokrosinskis utsökta foto.

Mycket av det där finns kvar i filmversionen, inspelad i samma veva som andra säsongen av tv-serien. Tidsmässigt går filmen från tidig höst genom jul och nyår, allt tindrande iscensatt. Grace och Michelle (Helena Bergström, Maria Lundqvist) kämpar på med barnet de har gemensamt i och med att den nu avlidne pappan var gift med Michelle men hade en affär med Grace som blev gravid.

Gifter om sig med en betydligt yngre kvinna

Samtidigt är det dramatiska tider för andra medlemmar i Graces familj – mamma Louise (Marie Göranzon) sörjer sitt livs kärlek som dog hastigt och ex-maken Calle (Johan H:son Kjellgren) ska gifta om sig med en betydligt yngre kvinna (Helena af Sandeberg), men verkar tveka.

”Bröllop, begravning & dop”.
”Bröllop, begravning & dop”.

Filmen känns vilsen och vet inte vart den ska ta vägen, utan nöjer sig med att iscensätta ett antal bråk, försoningar och flörter som mynnar ut i intet. Känslor byggs upp mellan Grace och hennes barns numera döde far (Philip Zandén) som aldrig riktigt fanns rotat i tv-serien. Och en nyårsmiddag mot slutet pågår i evighet, med gräl som faller platt för att de känns tomma och förvirrade. Särskilt obegriplig riskerar nog filmen att vara för den som aldrig såg serien.

Vi får två av tre

Vad gäller titeln var tv-serien noggrann med att bocka av de tre livshändelserna i båda säsongerna. Filmen är mindre nogräknad. Vi får två av tre, varav en händelse enbart sker för att filmskaparna tyckas känna en plikt att redovisa ett dop.

Här finns ett obligatoriskt bråk som slutar med att någon knuffas in i en julgran. Det piggar inte upp. Det gör däremot Göranzons vassa tunga i många andra scener.

Filmen har biopremiär i morgon, den 22 oktober.


”Leva på hoppet”.
”Leva på hoppet”.

Passa hellre på att se ...

... norska ”Leva på hoppet” med Stellan Skarsgård, ett familjedrama som känns på riktigt.

Visste du att...

... Colin Nutley planerar en uppföljare till sin braksuccé ”Black Jack” (1990)?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE