Film

Verklighetsbaserad visselblåsarthriller

”Röd jord” är spännande – men starkast som familjedrama

Av: 

Emma Gray Munthe

”Röd jord”
”Röd jord”

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Röd jord

Regi Farid Bentoumi, med Zita Hanrot, Sami Bouajila, Céline Sallette, Olivier Gourmet


FILMRECENSION När Nour blir anställd som hälsovårdsansvarig på en aluminiumfabrik upptäcker hon snart att allt inte är som det ska.

DRAMA/THRILLER När ett dödsfall på akutmottagningen blir föremål för en utredning får sköterskan Nour (Zita Hanrot) sparken, och hennes pappa (Sami Bouajila) ser till att hon i stället får jobb som ansvarig för hälsovård och riskförebyggande arbete på aluminiumfabriken där han själv är fackligt ombud och jobbar sedan länge. Där upptäcker hon att många av dem som jobbat med fabrikens avfall blivit sjuka och omplacerade – utan att läkaruppföljningar gjorts eller dokumenterats. Något är fel, och alla vill tysta ner det.

"Röd jord" är baserad på verkliga händelser, men genom att placera en visselblåsarthriller i ett familjedrama gör regissören/manusförfattaren Farid Bentoumi det än tydligare hur mycket det kostar att gå emot trycket och vara den som säger ifrån och larmar. Som thriller är det spännande och habilt på de flesta sätt, som familjedrama är filmen starkare – och Sami Bouajila som spelar pappan lyser allra klarast. 


Visas på bio.

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Snurrig, snabb och sympatisk komedi om identitet och utanförskap

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Filmrecensioner