Mejla

Stefan Hedmark

Många har John Singleton att tacka för sin karriär

Regissören blev Oscarnominerad redan vid 24 års ålder

”Han upptäckte mig”.

Så skrev Ice Cube på Twitter om regissören och vännen John Singleton.

Fler stjärnor kan skriva under på det.

Den 29 april dog John Singleton, som vid 24 års ålder blev den yngste personen någonsin att nomineras till en Oscar för Bästa regi.

Medan Singleton låg på Cedars-Sinai-sjukhuset i Los Angeles och kämpade för sitt liv efter en svår stroke, såg jag av en ren händelse komedin ”Friday” (1995). Den handlar om två gräsrökande polare som tillbringar en fredag med att sitta på verandan och spana på alla färgstarka figurer i kvarteret. Tramsigt i grund och botten, men filmen blev en hit. Med rapparen och skådespelaren Ice Cube i huvudrollen och dess skildring av afroamerikaners vardag är det tydligt att Singletons anda vilar över ”Friday”.

Fyra år tidigare hade regissören slagit igenom med ”Boyz n the hood”, ett intelligent och kärleksfullt porträtt av hur det är att växa upp i södra Los Angeles. Här fanns tydliga drag av personliga erfarenheter och Singleton kämpade för att filmbolagscheferna skulle låta honom få regissera sin egen berättelse. Vem annars skulle göra det bättre? Han lärde sig hantverket under resans gång.

I filmen går huvudrollen Tre (Cuba Gooding Jr) igenom samma saker som alla tonårskillar, men omgivningarna är en utmaning i sig. Han längtar efter att lämna Los Angeles. Att slippa gängen, våldet, vapnen och en poliskår vars främsta reflex är förtryck, även de män i uniform som delar hans hudfärg.

Filmen fick skyddad status

Filmen hade något att säga om afroamerikaners vardag, blev en kritikerframgång, gav Singleton den där Oscarnomineringen (den första för en svart regissör, trots Spike Lees genombrott 1989 med ”Do the right thing”) och fick 2002 skyddad status av USA:s kongressbibliotek som ”kulturellt och historiskt värdefull”.

John Singletons följande filmer hade inte samma styrka, men regissören var trogen sin stil och sitt budskap. Syftet med romantiska ”Poetic justice” (1993) var att lyfta fram unga svarta kvinnor, ”Livets hårda skola” (1995) synade rasrelationer bland studenter och ”Rosewood” (1997) berättade om en historisk händelse då en grupp vita män mördade afroamerikaner i Florida 1923.

1 av 4 | Foto: AP
John Singleton.

Till och med när Singleton alltmer under 00-talet började göra formelartade thrillers och actionrullar brann en låga för sociala budskap. Som i nyinspelningen av ”Shaft” (2000) som placerade den klassiske 70-talspolisen i envig med en hånleende, rasistisk rikemansson. Däremot får man nog leta om man ska hitta något djupare syfte bakom trista racinguppföljaren ”2 fast 2 furious” (2003).

Tog emot Oscars

Han lämnar efter sig ett tydligt arv. Tidigare i år fick han se två av de personer som påbörjade sina karriärer tillsammans med honom i ”Boyz n the hood”, Regina King och Peter Ramsey, ta emot Oscars för filmerna ”If Beale Street could talk” och ”Spider-man: Into the Spider-verse”.

Efter dödsbeskedet fanns det all anledning för Ice Cube, Cuba Gooding Jr, Laurence Fishburne, Angela Bassett och Taraji P Henson att också fundera på hur deras karriärer hade sett ut utan John Singleton.

avStefan Hedmark