Filmrecensioner

Här är det vi i publiken som blir blåsta

The good liar är alldeles för vildvuxen

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

The good liar

Regi Bill Condon, med Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey, Jim Carter.


THRILLER. Svindlande affärer kan vara underhållande spänning på film.
Men det här är så snurrigt att man får svindel.

Bra skådespelare och proffsigt berättande ger historien liv rätt länge, men till sist är intrigen alldeles för skruvad och ansträngd.

Vi möter sympatiske senioren Roy (Ian McKellen) som träffar änkan Betty (Helen Mirren) för första gången. De har fått kontakt via en sajt på nätet, och deras dejtingprofiler är att båda mist sin livspartner. De berättar sina versioner över en bit mat och har trevligt tillsammans.

När de skiljs följer kameran med Roy som visar sig ha flera olika saker på gång, och är duktig på att ljuga. En bedragare av den sort som förr kallades sol- och vårare. Han har en stor affär på gång med sin partner kriminelle partner (Jim Carter). Det bluffas hit och dit.

Samtidigt som Roy verkar försöka lura några investerare på mycket pengar håller han kontakt med Betty. De ses och får en allt närmare relation. Han får komma hem till henne. Träffa en av hennes yngre släktingar. De pratar om att resa utomlands tillsammans. Göra saker som inte blivit gjorda. Roy ger Betty tips på hur hon kan investera sin förmögenhet.

Små pusselbitar till tittaren

Första halvan av filmen ger små pusselbitar till tittaren. Man kan sitta och försöka fundera på vad som egentligen pågår och vad som är skälet till att Roy och Betty träffas. Väderprognos: Blåsning.

Det är första gången som Helen Mirren och Ian McKellen spelar mot varandra på film, och de är sevärda och gör sina rollfigurer så intressanta det går. Men tyvärr gör det sanslöst osannolika manuset att man har svårt att tro på dramat som skalas av på bioduken. En semester i Berlin väcker tillbakablickar till vad som hände vid andra världskrigets slut, och allt som avslöjas då startar en ny dramatik.

Där finns förvisso intressanta händelser och scener, men det är svårt att få det att hänga ihop med hur rollfigurerna beter sig.

Girighet och grymhet

Den trivsamma tonen från inledningen har snart försvunnit, och steg för steg visas girighet och grymhet. Laddad uppbyggnad, men tyvärr gör luckorna i manuset att det aldrig blir spännande.

Det kan vara kul att se andra bli bedragna, men här känns det mest som om vi som tittar blir lurade. En bukett skickliga skådespelare i en alldeles för vildvuxen historia.

”The good liar” går på bio nu.


Daniel Craig i ”Knives out”.
Daniel Craig i ”Knives out”.
  • SE DEN HÄR ISTÄLLET: ”Knives out” är en smart och underhållande thriller i Agatha Christies anda, med många sevärda skådespelare.
  • VISSTE DU? Bill Condon har regisserat Ian McKellen i ”Gods and monsters”, ”Mr Holmes” och ”Skönheten och odjuret”.
  • JUST NU: Undrar vi hur Ian McKellen och hans kolleger genomför musikalen ”Cats” som haft biopremiär internationellt.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Helen Mirren

Ian McKellen

Jim Carter