Roy Andersson

Realistisk filmversion av två familjers ballongfärd ut ur diktaturen

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Flykten från DDR

Regi Michael Bully Herbig, med Frierich Mücke, David Kross, Karoline Schuch.

drama

Många försökte, ofta förgäves, fly från Öst- till Västtyskland.

Få lyckades på ett så spektakulärt sätt som i denna film.

Ett verklighetsbaserat drama om två familjer som på ett dramatiskt sätt flydde från Öst- till Västtyskland 1979, tio år innan Berlinmurens fall, i en egenhändigt byggd luftballong.
Tvåbarnsfamiljerna Strelzyk och Wetzel tycks, rent materiellt, ha det rätt hyfsat i diktaturen DDR. Men de avskyr att vara påpassade, att inte få resa var de vill, att inte få uttrycka vilka åsikter som helst. Så flyktplanerna tar fart. I familjen Wetzels källare sitter pappa (David Kross) och syr ihop en ballong av tyg inköpt i städer runtom i området där de bor. Hos familjen Strelzyk planerar pappan (Friedrich Mücke) allt annat praktiskt. Han måste vara extra försiktig, då grannen är Stasi-agent.
”Night crossing” (1982) med John Hurt (1940-2017) och Beau Bridges romantiserade historien på typiskt hollywoodskt sätt. Den tyska filmen känns mer realistisk. Bra skådespelare. Spänningen stegras skickligt fram till det sista försöket att få ballongen att lyfta, då de verkligen har Stasis agenter hack i hälarna. Och filmen har härligt gråmurriga öststatsmiljöer som i värsta Roy Andersson-filmen.

ANNONS

Idag är det Mumindagen! Fira det med muggen Fiske - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Roy Andersson

DDR

Berlinmuren