Välgjord actionthriller får upp ett fint flås

Kapabel Michael B Jordan spelar agent i ’Without remorse’

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Without remorse

Regi Stefano Sollima, med Michael B Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Guy Pearce.


FILMRECENSION. Jack Ryan har fått konkurrens – av John Clark.

Och Michael B Jordan kan ha hittat en ny filmserie att satsa på vid sidan om ”Creed”.

ACTION. Författaren Tom Clancy blev rik och berömd tack vare sina böcker om Jack Ryan, från början en CIA-analytiker som sedermera slutade som USA:s president. Böckerna var actionladdade fantasier för militärt överintresserade pojkar i alla åldrar om storpolitik, till en början om kalla kriget. Efter Sovjetunionens fall gick Clancy över till att skildra nya hot mot USA, till exempel från Japan.

Perspektivet var alltid maskulint och bombastiskt; som politiker var Ryan en traditionell republikan och Clancy tänkte gärna ut storslagen dramatik. Att Jack Ryan överhuvudtaget blev president är för att ett kapat passagerarplan flög in i kongressen och tog kål på hela regeringen, i en bok som publicerades långt före 11 september 2001.

Har spelats förr av Willem Dafoe

På bio har Ryan spelats av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine. John Krasinski gör rollen i en tv-serie som har visats i två säsonger. Agenten John Clark har förekommit i de flesta av Jack Ryan-böckerna och har även spelats förr av Willem Dafoe i ”Påtaglig fara” (1994) och Liev Schreiber i ”The sum of all fears” (2002).

Men ”Without remorse” är första filmen där Clark har huvudrollen.

Jamie Bell och Michael B Jordan i ”Without remorse”.
Jamie Bell och Michael B Jordan i ”Without remorse”.

Lämpligt nog blir det en ursprungshistoria om Clark. Vi möter honom som John Kelly (Michael B Jordan), Navy SEAL-soldat på uppdrag i Syrien. Han deltar i en räddningsoperation tillsammans med CIA-agenten Robert Ritter (Jamie Bell), men inser snart att Ritter ljuger om hur fienden ser ut. De visar sig vara ryssar.

En tid senare, väl tillbaka i USA, utsätts de soldater som var med i teamet för en attack. En efter en plockas de av lönnmördare. När turen kommer till John och hans gravida hustru leder det till en strid på liv och död. Mördarna är utskickade från Ryssland och John tänker ta blodig hämnd.

Gör sig bäst på stor duk

Tanken var från början att ”Without remorse” skulle ha gått upp på bio, men pandemin satte stopp för det och Amazon Prime köpte rätten att visa filmen. Men den skulle onekligen göra sig bäst på en stor duk – det här är en påkostad, tekniskt välgjord actionthriller.

Det är just spänningsscenerna som är filmens höjdpunkter, väl utplacerade i handlingen och med en förmåga att få upp ett fint flås. Det når inte samma höjd som ”Sicario”, men det skadar verkligen inte att regissören och en av manusförfattarna, Taylor Sheridan, har erfarenhet från den filmserien.

Michael B Jordan i ”Without remorse”.
Michael B Jordan i ”Without remorse”.

Värre är det med handlingen (som egentligen inte har något med Clancys bok att göra). Jakten på de ryska mördarna följer väl utstakade spår och det räcker i stort sett med att titta på rollistan för att räkna ut vem den egentlige skurken är.

Jodie Turner-Smith, känd från ”Queen & Slim” (2019), har svårt att övertyga som ärrad Navy SEAL, men Jordan är desto mer kapabel i huvudrollen. Så länge filmen tvingar in honom i den ena explosiva knipan efter den andra flyter det på.

”Without remorse” har premiär på Amazon Prime på fredag 30 april.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE