Publicerad:

Välgjord USA-thriller med Rapace och Kinnaman

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Maja (Noomi Rapace) spanar på främling.
Foto: Patti Perret
Maja (Noomi Rapace) spanar på främling.

The secrets we keep

Regi Yuval Adler, med Noomi Rapace, Chris Messina, Joel KInnaman, Amy Seimetz, Jackson Dean Vincent.

Noomi Rapace och Joel Kinnaman har huvudrollerna i en spännande thriller som utspelas i USA 15 år efter andra världskriget.

THRILLER En småstadsidyll i USA 1960.
Vi möter mamma, pappa, barn i villakvarter där alla känner alla och kallar varandra vid förnamn. Maja (Noomi Rapace) är gift med Lewis (Chris Messina) som är stans läkare, och hon hjälper honom på mottagningen med beställningar och journaler. När filmen börjar är Maja på lekplatsen med sonen Patrick. Hon hör en man vissla på sin hund. Hon känner igen ljudet och blir skärrad. Känner igen mannens siluett.
”The secrets we keep” skapar tidigt laddning med detaljer. Kameran går nära Maja när hon röker och på fimpen som trampas på trottoaren. Följer hudnära hennes ansikte när hon kör bil.
Maja blir ångestfylld av mannen hon skymtade på lekplatsen. Är det samma man som utsatte henne för vidriga saker i slutet av andra världskriget? Maja försöker följa efter honom för att se om hon minns rätt. Finner en familjefar med två barn.
Främllingen Thomas som skrämmer henne spelas av Joel Kinnaman, och efter 25 minuter får vi veta vad Maja upplevt. Hennes berättelse är också en nyhet för hennes make, som fått en mildare version av Majas upplevelser under kriget. Maken vet att hon är från Rumänien, men inget om hennes familj eller vad som hände. Bara att Maja under äktenskapet plågats av mardrömmar och depression.
Det visar sig att inte heller Thomas amerikanska hustru vet allt om sin man. Hon har gift sig med en schweizisk man som ska ha jobbat som byråkrat i Zürich under kriget. Stämmer det?
Det förekommer våld, vapen och blod i ”The secrets we keep”. Men filmen är i första hand psykologisk spänning. Den godhjärtade läkaren vet inte om han ska tro på sin hustru när hon berättar och om sina misstankar om Thomas. I hastiga svartvita tillbakablickar visas sekvenser av hennes mardrömmar.
En stor del av filmen är ett kammarspel mellan tre skådespelare. Noomi Rapace och Joel Kinnaman övertygar i ett drama med mycket starka känslor, och tankar om få grepp om sina minnen för att kanske kunna gå vidare med livet. De övriga rollfigurerna är tunnare skildrade.
”The secrets we keep” är i synnerhet inledningsvis en välgjord thriller kring trauma. Skriken som inte hörs i det som verkar vara en tyst idyll.

Publicerad:
Publicerad: