Härligt galen humor i energisk norsk film

Uppdaterad 2021-10-30 | Publicerad 2021-10-28

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ninjababy

Regi Yngvild Sve Flikke, med Kristine Kujath Thorp, Arthur Berning, Nader Khademi, Tora Dietrichson, Silya Nymoen.

DRAMAKOMEDI. Vad gör man om man helt oväntat visar sig vara gravid i sjätte månaden?

Huvudpersonen i ”Ninjababy” gör inte det förväntade…

FILMRECENSION. En film som vann fyra Amanda-statyetter (Norges Guldbagge), bland annat för bästa film.
Handlar om 23-åriga Rakel (Kristine Kujath Thorp) som är bra på ett teckna, delar lägenhet med bästisen (Tora Dietrichson), de super och ligger runt, det sista Rakel tänker på är att bilda familj. Då upptäcker hon att hon är gravid – i sjätte månaden. Aborttåget har lämnat perrongen.
Vem är far? Aikidoinstruktören (Nader Khademi) som luktade smör när de låg med varandra? Eller knullkompisen som hon har döpt till Pitt-Jesus (Arthur Berning)? Och när barnet kommer, ska hon kanske låta barnlösa storasystern (Silya Nymoen) adoptera det?
När Rakel ritar animerade barnfoster, får det plötsligt liv och hoppar ut från skissblocket, pratar (med Herman Tømmeraas röst), berättar hur hemsk Rakel är och kräver att få bli adopterad av Angelina Jolie.
”Ninjababy” är fylld av härligt galen humor och uppfinningsrikedom och samma lite vildsinta energi som Danny Boyles tidiga filmer. Animationerna är gjorda av Inga H Sætre, som skrev förlagan, en serieroman. Kristine Kujath Thorp är rena uppenbarelsen i huvudrollen. Och i sin annorlunda skildring av graviditet, moderskap och fulsex, har filmen också ett oväntat logiskt slut.

ANNONS