Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

45 år efter James Bonds pajassheriff får man skrattet i halsen

Clifton James formade vår bild av sydstatspoliser

KRÖNIKA. Kolerisk, rund, tobakstuggande.

Ingen har format vår bild av rasistisk sydstatssheriff som Clifton James.

I dag skulle han ha fyllt 100 år.

Att namnet kanske inte är omedelbart bekant behöver du inte vara ledsen för. Clifton James blev aldrig en större stjärna. Han var i stället den där typen av skådespelare som råkar befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Han hade haft en liten roll i klassiska sydstatsrullen ”Rebell i bojor” (1967) mot Paul Newman. Kanske var det därför han verkade helt rätt som sheriffen J W Pepper i James Bond-filmen ”Leva och låta dö” (1973).

Han vältrade in i filmen som en komisk motsats till den elegante Roger Moore, med cowboyhatten på sned, plirande ögon och munnen fullpackad av tuggtobak. Han hade lika bra koll på läget som kommissarie Clouseau, var lika lugn och metodisk som kapten Haddock.

Nidbild av amerikaner utomlands

Publiken blev så förälskad i sheriffen att Clifton James fick göra rollen igen i ”Mannen med den gyllene pistolen” följande år. Nu var Pepper turist. Karikatyren utvidgades och blev även en nidbild av amerikaner utomlands. Därefter fanns det inget som kunde rubba hans öde – Clifton James fick fortsätta att spela Texasgubbar i filmer och tv-serier. Även om Pepper var sheriff i Louisiana.

Det är förstås ironiskt att det inte fanns ett spår av Pepper i den verklige Clifton James. Han växte upp långt från sydstaterna och tjänstgjorde i armén under andra världskriget. Sheriff Pepper klarade inte av någonting. Unge Clifton? Han var så kapabel i kriget att han fick flera medaljer.

Inte helt bekväm med rollen?

I en intervju med AP efter skådespelarens död 2017 sa dottern Lynn att han hade önskat att sheriffen inte blev den roll folk främst förknippade honom med, men han accepterade sitt öde.

Kanske var Clifton James inte helt bekväm med rollen? Hur rolig J W Pepper än var representerade han någonstans en ondska. En symbol för rasism och vit makt. I veckan såg vi ett klipp av hur Kentuckybor lynchade en docka föreställande deras guvernör, som hämnd för att han stödjer vapenlagar. Nuförtiden får man lätt skrattet i halsen av alla Pepper-figurer i Trumps Amerika.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln