Machofixerad dokumentär gör upp med myterna om köttätande

Publicerad:
”The game changers”-
Foto: Fokets hus och parker.
”The game changers”-

FILM

FILMRECENSION Vill du bli stark som en oxe? Ät då som en oxe. Det är budskapet i den här övertygande men machofixerade veganpredikan.


The game changers
Regi Louie Psihoyos, med bl a James Wilks, Arnold Schwarzenegger, Patrik Baboumian och Dotsie Bausch.


DOKUMENTÄR Om man vill bli stark som en oxe ska man äta som en oxe. Det vill säga inget kött.
Det är kontentan av den här dokumentären, som gör upp med myten om att ”riktiga män” äter kött och är exekutivt producerad av bland andra James Cameron, Jackie Chan och Arnold Schwarzenegger (den sistnämnda är också är med i filmen).
Vår ledsagare och berättare är James Wilks. Ett brittiskt MMA-proffs som började läsa på om kost efter en skada, hittade en studie som pekade på att den gamla tidens gladiatorer i huvudsak var vegetarianer, och numera är dedikerad vegan.
Här bekräftar diverse läkare, vetenskapsmän och idrottare fördelarna med en grön kost och sambandet mellan växtbaserad mat och ökad prestationsförmåga, och medan man inte direkt misstror dem – och framför allt inte kan argumentera mot att köttindustrin som den ser ut i dag inte är hållbar ur en ekologisk synvinkel – har ”The game changers” ett problem i att den snöar in så totalt på machoaspekten.
Ett sidospår kring Wilks pappa fyller visserligen en relaterbar funktion för oss vanliga människor, men allra mest handlar det om stora muskler och mustig manlighet. Bland annat ägnas tid åt att bevisa vilka magnifika erektioner män kan få om de låter bli att stoppa i sig kött.
Vi som inte i första hand äter för att kunna slå ner folk – eller få mastodontstånd – lämnas med en förvisso övertygande men också ganska oinspirerande predikan som nog biter bäst på de redan frälsta.


”The game changers” har biopremiär den 16 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE