Film

Läsarna: Det är världens bästa film

Av: 

Johan Edling

Ellis Boyd ”Red” Redding (Morgan Freeman) och Andy Dufresne (Tim Robbins) i ett av många samtal på rastgården i ”Nyckeln till frihet”.
Ellis Boyd ”Red” Redding (Morgan Freeman) och Andy Dufresne (Tim Robbins) i ett av många samtal på rastgården i ”Nyckeln till frihet”.

FILM

”Nyckeln till frihet” är världens bästa film.

Det tycker Nöjesbladets läsare.

Filmen vinner överlägset omröstningen om vilken film som är den bästa genom tiderna.

Scen ur ”Nyckeln till frihet”.

Nöjesbladets krönikör Markus Larsson skrev i sin söndagskrönika om hur ”Nyckeln till frihet” lyckats ta sig förbi ”Gudfadern” till förstaplatsen på världens största filmsajts, IMDb, topp 250-lista över världens bästa filmer, där sajtens läsare får rösta.

Och när Nöjesbladets läsare fick rösta var det just ”Nyckeln till frihet” som vann. Filmen från 1994, med Tim Robbins och Morgan Freeman i huvudrollerna, får nära 30 procent av rösterna. Närmast bakom kommer ”Forrest Gump” (1994, plats 40 på IMDb:s lista) med nära tio procent. Trea kommer ”Gudfadern” (1972) med sju procent av rösterna.

Livlig läsardiskussion

Diskussionen om vilken film som verkligen är världens bästa har varit livlig. Många läsare hyllar vinnaren.

– Det finns många filmer som förtjänar att hamna på Imdb:s lista, och "Nyckeln till frihet" är definitivt en av dom, en helt underbar film =), skriver ”miss obsessive”.

– Skönt att de flesta andra på IMDB är ense med mig!, skriver ”lupus”.

– Nyckeln till frihet var en favorit redan vid första vhs-titten. Men filmer som the hustler och Harvey smäller t ex högre för mig, skriver ”Buffy Anne Summers”.

”Satte tre plus”

Jan-Olov Andersson.

Nöjesbladets filmrecensent Jan-Olov Andersson menar att han sett bättre filmer än ”Nyckeln till frihet”, men att den förtjänar sin plats i historien.

– ”Nyckeln till frihet” är en riktigt bra film. Jag kan hålla med om ungefär det mesta Markus Larsson skrev i sin krönika. Själv satte jag tre plus på den när den hade premiär. Snålt, kan ju tyckas. Men då hade jag faktiskt väntat mig ännu mer, var djupt inne i en Stephen King-period och slukade fanatiskt allt han skrev och just den novell filmen är baserad på, var en av mina favoriter. Den film som snurrade i min skalle, kunde inte riktigt Frank Darabonts film leva upp till. Har inte sett om den sedan dess, men har en känsla av att jag nog skulle tycka mer om den i dag. Så tycks det vara för många, den har vunnit status ju fler år som gått. Även tidningen Empire i England har haft en omröstning där filmen utsetts till alla tiders bästa, säger Nöjesbladets filmrecensent Jan-Olov Andersson.

”En katastrof”

Filmerna Nöjesbladets läsare fått välja bland är de 40 första på IMDb:s topp 250-lista. Jan-Olov Andersson hade helst sett fler av filmklassikerna i omröstningen.

– På sitt sätt kan jag ju tycka att själva grundmaterialet är en katastrof. Listan består ju till stor del bara av populärkulturella filmer och fenomen. Mer ”Star Wars” och ”Sagan om ringen” än Bernardo Bertolucci eller Ingmar Bergman. Ingen av mina tre favoritfilmer – ”A clockwork orange”, ”1900” eller ”Vi som älskade varann så mycket” – är ens med på listan.

Menar du att läsarna har fel om ”Nyckeln till frihet”?

– Det är ju som det är med sådana här undersökningar, lite grann. Som man frågar får man svar. Hade Markus Larsson skrivit hyllningskrönikor om till exempel ”Gudfadern”-filmerna eller ”När lammen tystnar”, är det inte osannolikt att de hade vunnit omröstningen, säger Jan-Olov Andersson.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert: