”Avatar” gör fansen deprimerade

avSandra Wejbro

FILM

”Avatar”-fans fick självmordstankar av längtan till världen Pandora

Foto: AP
Sam Worthington och Zoe Saldana i ”Avatar”.

”Avatar” har blivit en enorm biosuccé världen runt.

Men det utomjordiska 3D-eposet tycks ha blivit alltför verkligt för vissa fans.

Enligt CNN har många blivit deprimerade av längtan till den påhittade filmvärlden Pandora.

I internetforum med tusentals inlägg diskuterar fansen hur man ska handskas med sina depressiva känslor när man inser att drömmen om Pandora är ouppnåelig.

– Filmen var så vacker och den visade något som vi inte har här nere på jorden. Jag tror att folk såg att vi skulle kunna leva i en helt annan värld och det gjorde dem deprimerade, säger Philippe Baghdassarian som är administratör för ”Avatar Forums” till CNN.

En person som kallar sig Mike skrev på fansajten ”Naviblue” att han fick självmordstankar efter att ha sett filmen.

– Sedan jag såg ”Avatar” har jag varit deprimerad. Att se den fantastiska världen Pandora och Na'vi-folket fick mig att vilja bli en av dem. Jag kan inte sluta tänka på allt som hände i filmen och alla tårar och rysningar jag fick av den. Jag övervägde till och med självmord eftersom jag tänkte att jag skulle återfödas i en värld som liknade Pandora och att allt var som i ”Avatar”.

”Jag lever i en döende värld”

James Camerons film kostade 2,1 miljarder att göra, men har redan spelat in sina pengar med råge. Nu har den chans att slå ”Titanics” rekord som den mest inkomstbringande filmen någonsin.

Många har imponerats av den vackra sagovärld regissören målar upp.

Ett svenskt ”Avatar”-fan som kallar sig Eltu skriver om sina känslor i ett nätforum.

– När jag vaknade upp i morse efter att ha sett ”Avatar” för första gången i går kändes världen... grå. Det var som att mitt liv och allt jag gjort och arbetat för förlorade sin mening. Det känns så... meningslöst. Jag ser fortfarande inga skäl till att fortsätta... göra saker överhuvudtaget. Jag lever i en döende värld.

CNN har intervjuat den 17-åriga killen via mejl.

– Man kan säga att min depression är tudelad: Jag var deprimerad för att jag verkligen vill leva i Pandora, som verkade vara en så perfekt plats, men jag var också deprimerad och äcklad vid åsynen av vår värld, vad vi har gjort med Jorden. Jag ville väldigt gärna fly från verkligheten, förklarade han.

Cameron för skicklig

Psykiatrikern Stephan Quentzel i New York menar att Camerons verklighetstrogna 3D-animationer och filmens längd (nästan tre timmar) gör att känslan av att gå in i en annan värld blir extra stark.

– Virtuellt liv är inte verkligt liv och kommer aldrig att blir det, men det här är höjdpunkten på vad vi kan skapa i form av virtuell presentation just nu, säger han till CNN.

– Den allra mest avancerade tekniken har krävts för att skapa den här virtuella världen och det verkliga livet kommer aldrig att bli så utopiskt som det verkar på vita duken. Det får det verkliga livet att verka mer bristfälligt.

Hjälper att prata

Hjälpen för många kan bli att få prata med likasinnade i internetforum och känna att de blir del av en grupp.

– Efter att ha varit med och diskuterat i forum i ett tag nu börjar min depression släppa, säger 17-årige ”Eltu”.

Quentzel påpekar att en av nycklarna till att bli lycklig är att skapa relationer med andra människor – oavsett om de bara skapas på internet.

Inom fan-gruppen är tipsen många om hur de depressiva känslorna ska bekämpas. Exempelvis genom att spela ”Avatar”-tv-spel, lyssna på filmens soundtrack eller hitta på roliga och konstruktiva aktiviteter.