Film

”Det psykiska är mer jobbigt än det nakna”

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Anna Åström om de intensiva sexscenerna med Skarsgård

Från en klassisk julkalender för elva år sedan, till heta ­naken- och sexscener med Gustaf Skarsgård i nya ­filmen ”VI”.

– Det är raka motsatsen. Men jag är väldigt, väldigt stolt över filmen. Och det var mer på det psykiska planet det var jobbigt, än att vara naken, säger Anna Åström, 22.

Åström i SVT:s ”Dieselråttor & sjömansmöss” 2002.
Åström i SVT:s ”Dieselråttor & sjömansmöss” 2002.

För ett tag sedan hittade hon en mina vänner-bok från dagis, där hon redan då hade skrivit att hon ville bli skådespelare. Hon berättar att hon sedan skrev brev till SVT och undrade om hon kunde få vara med i något de gjorde. Efter ett halvår kallades hon till provfilmning till julkalendern – och fick huvudrollen som Ofelia i 2002 års ”Dieselråttor & sjömansmöss”.

– Det var helt fantastiskt. Ledigt från skolan, jag gick i femman, och i stället få hänga med folk som Sven Wollter och Per Oscarsson. Eric Ericsson och Elisabet Carlsson var de jag kom närmast, hon blev lite som en extramamma, minns Anna.

Minns ögonen

11-åringen har blivit dubbelt så gammal. Det är nog bara på de stora ögonen folk känner igen henne från julkalendern.

– Det var nog ett år sedan som någon påpekade det, säger Anna, som efter studenten pluggade teater ett halvår på Kulturama, innan hon fick en stor roll på Stockholms Stadsteater i ”Kontrakt med Gud”. Och sedan har det rullat på. Mest teaterjobb, men också en hel del tv- och filmjobb. Men inget så stort som ”VI”, vars titel kan utläsas både som ”vi” och som de romerska siffrornas ”sex”.

Destruktiv passion

För det är en historia om ett först mycket passionerat och sedan mycket destruktivt förhållande mellan två lärarkollegor, spelade av Anna och Gustaf Skarsgård, 32.

Var du inte bekymrad över alla naken- och sexscener?

– Jag gjorde ju det valet att jag ville berätta den här historien. Vi pratade genom det väldigt mycket innan. Det var faktiskt jobbigare på det psykiska planet. Man måste ju hitta känslorna, så det är klart man påverkas av det. Vi jobbade i fem veckor, jag tror inte jag hade orkat två till.

Vad vill du att folk ska få ut av filmen?

– Att man får sig en tankeställare, det är lätt att man inte alltid ser de här beteendena.

Anna Åström om…

… hur hon fick rollen i ”VI”:

– Jag var med i ”Arne Dahl: Ont blod” som Mani (Masserat) regisserade, där lärde vi känna varandra. Han sa att han hade en roll som skulle passa mig.

… att jobba med mer erfarne Gustaf Skarsgård:

– Bara positivt. Han är ju så begåvad, man får så mycket, lär sig så mycket av det samarbetet.

… att spela Helena Bergströms dotter i ”Körsbärsträdgården”:

– Två månaders fantastiska repetitioner. Hon gillar att prata och hon säger bra saker, det är väldigt lärorikt.

Fakta

Namn: Anna Åström. Ålder: 22. Bor: Stockholm. Familj: Singel. Karriär: Debut i julkalendern ”Dieselråttor & sjömansmöss”. Har sedan bland annat varit med i ”Kommissarie Winter”, ”Till det som är vackert”, ”Arne Dahl: Ont blod”, ”Prime time”, ”Shoo bre”, ”Kontoret”, ”Ego”. Har på Stockholms Stadsteater varit med i ”Kontrakt med Gud”, ”Kvinna klädd i solen”, ”Petra von Kants tårar”, ”Hair” och ”Peer Gynt”. Aktuell: På bio i ”VI” och ”Studentfesten” och på Stockholms Stadsteater i ”Körsbärsträdgården”.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert: