Nicolas Cage: Jag ser rätt hemsk ut

FILM

Stjärnan är tunnhårig och tjock i nya filmen

1 av 2 | Foto: INTE LÄNGRE FÅFÄNG Nicolas Cage är mest känd som tuff och vältränad actionhjälte. I nya filmen "Adaptation" är han allt annat än det. "Jag gick på pizzadiet", berättar han för Aftonbladet i Berlin.

BERLIN

Tunnhårig, överviktig och hispig.

Så här har vi aldrig sett actionhjälten och dramakungen Nicolas Cage förut. I "Adaptation" spelar han manusförfattaren Charlie Kaufman - och hans bror!

Mest udda på filmfestivalen i Berlin i år är definitivt "Adaptation". Den nya filmen av gänget bakom "I huvudet på John Malkovich", regissören Spike Jonze och manusförfattaren Charlie Kaufman.

Filmen handlar om manusförfattaren själv som efter en ångestladdad skrivkramp till sist skriver in sig själv i ett manus som bygger på en bok om orkidéer.

Spelar två roller

Nicolas Cage spelar Kaufman - och hans tvillingbror Donald.

- Det var jäkligt förvirrande. Jag bytte fram och tillbaks mellan brorsorna kanske 10 gånger per dag, säger han när Aftonbladet träffar honom på lyxhotellet Four Seasons.

I "Adaptation" spelar Nicolas Cage mot Meryl Streep och Chris Cooper. Och hans roll är så långt från "Face/Off" eller "Con Air" man kan komma. Den nervöse Kaufman är knappast någon cool actionhjälte.

- Jag fick kasta all fåfänga ut genom fönstret. Jag ser rätt hemsk ut. Men det kan vara rätt frigörande också, säger Nicolas Cage och skrattar.

Gick på pizzadiet

Peruken fick honom att se extremt tunnhårig ut och det är inte bara en lösmage som putar under fleecetröjan.

- Jag gick på pizzadiet för att lägga på mig ordentligt inför rollen, säger Nicolas Cage.

Nicolas Cages karriär spänner över ett brett register. Han har gjort allt från action till drama och romantik och bland de mest uppmärksammade filmerna märks "Farväl Las Vegas", "Mångalen" och "Wild at heart".

- Men "Adaptation" var något helt nytt. Det var verkligen en utmaning, jag gillar extrema grejer, säger Nicolas Cage.

Gjorde nyligen regidebut

Nyligen gjorde han också regidebut med "Sonny". En film om en mamma som uppfostrar sin dotter till hora. Filmen gick bara ett kort tag på bio i USA.

- Den var alldeles för kontroversiell. Publiken var inte redo helt enkelt, säger Nicolas Cage.

"Adaptation" får Sverigepremiär i höst.

Karin Lindstedt