Nya Potter är abrakadabra!

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

till Harry Potter och dödsrelikerna del 2

PÅ POTTKANTEN? Här gör Harry Potter upp en gång för alla med ärkefienden Voldemort. Filmerna om trollkarlen tar farväl med buller och bång och stundtals är det som ett krigsepos.
PÅ POTTKANTEN? Här gör Harry Potter upp en gång för alla med ärkefienden Voldemort. Filmerna om trollkarlen tar farväl med buller och bång och stundtals är det som ett krigsepos.

ÄVENTYR Den bästa filmen i serien. Harry Potter tar farväl med smällar och kyssar, bioduken lyser upp av explosioner och stundtals är det som en krigsfilm.

Till sist avslöjas vem man kan lita på. I krig och kärlek. Till sist ska Harry Potter och hans vänner konfrontera den onde Voldemort som växt sig starkare och starkare. Hur kan de göra honom sårbar?

Humor och död

Det är förstås tacksamt att göra finalen. Att slippa sluta berättelsen mitt i. Det här är också begåvat filmberättande, både i de effektfyllda actionscenerna och den känslosamma närkontakten. Manusförfattaren Steve Kloves har skickligt skalat ner den tjocka romanen till det väsentliga. Även den som inte läst böckerna kan förstå och hänga med.

Och J K Rowlins smittande humor finns kvar. Trots att den här filmen har många mörka och otäcka stunder. Döden, sorgen och saknaden är en mycket tung del i historien.

Här finns också en rörande kort hyllning till ordets makt, till språkets kraft. Som en sorts sammanfattning av hur fantasin och inlevelsen kan göra oss gott.

Underhållande saga

Jag värmde upp inför finalen med att se om de första sju filmerna. Det har varit en mäktig och märklig resa från 2001 när ettan hade biopremiär. Då fanns fyra av böckerna ute – de tre sista kom 2003, 2005 och 2007.  Även om de sju filmerna tillsammans är närmare 18 timmar är det fortfarande mycket från romanerna som inte fått plats.

På hugget.

Samtidigt som vi som läst och gillat alla böckerna glatts när J K Rowlings fantasifulla påhitt fått liv på bioduken.

Harry Potter-serien är en mångbottnad och underhållande saga om gott och ont inom alla, om vänskap, förlåtelse, förståelse. Böckerna ger en rikare helhet, men filmerna har fångat tonen och stämningen.

Växt – och förändrats

Harry Potter och hans värld har växt och förändrats. Samma sak med de unga skådespelarna.

Daniel Radcliffe var elva år när första filmen började spelas in och fyller 22 nästa vecka. Emma Watson är ett år yngre och Rupert Grint ett år äldre. Vi har sett dem bli vuxna i rollerna. Från de barnsliga lekarna och upptågen till tonårsdepp och olycklig kärlek. De har blivit ett med sina roller och är bra i finalen. Daniel Radcliffe har de flesta och bästa scenerna. Som vanligt utmärkta skådespelare in i minsta biroll.

På premiärvisningen i Stockholm applåderade publiken ett par gånger.

Det kommer många att göra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN