Arne Weise i sorg efter managerns död

avDante Thomsen

FILM

"Det var en djävulsk död"

1 av 4

Arne Wiese är i sorg. Inte nog med att han förlorade vännen Magnus Härenstam.

I lördags dog även hans manager och nära vän Sven Sjönell.

– Det är förjävligt, säger den folkkära programledaren.

På en dag förlorade Arne Weise två av sina närmsta vänner – Magnus Härenstam och Sven Sjönell, som båda dog i lördags.

Arne Weise lärde känna Magnus Härenstam på 70-talet när de båda arbetade på SVT och Sven Sjönell var under många år Arne Weises manager.

Sven Sjönell är något av en doldis men har haft en lång karriär i film- och tv-branschen och har bland annat spelat i ”Fröken julie” och arbetat som inspelningsledare för ”Smultronstället”. Dessutom har han varit chef på engagemangskontoret på SVT då hans uppdrag var att förhandla ersättning för artister och skådespelare

På 90-talet startade Sven Sjönell och Vicky von der Lancken Sveriges första agentur för skådespelare och artister, Agenterna.

Bland de många svenska skådespelare och artister som anlitade Agenterna finns bland andra Peter Haber, Petra Nielsen, Robert Gustafsson, Povel Ramel och Mikael Persbrandt.

Behöll Arne Weise som enda klient

För några år sedan avvecklade Sven Sjönell sitt engagemang i Agenterna men han behöll en enda klient – Arne Weise.

Sven Sjönell var Arne Weises agent fram till för ett år sedan när han blev alltför sjuk.

I dag sörjs han av sin vän.

– Jag glömmer aldrig när jag jag fick Kristallens hederspris 2013. Jag hade fått ett eget bord och då kommer Agneta (Sven Sjönells fru, reds anm.) dragandes med en kärra med två gastuber. Efter kärran kommer Sven med en käpp, säger Arne Weise och skrockar.

Arne Weise har känt Sven Sjönell sedan han började jobba med radio och tv för drygt sextio år sedan.

– Han har jobbat med de flesta av Sveriges största skådespelare. Han var en stor kille, men tyvärr hade han börjat tyna bort. Det är väldigt tragiskt. Jag har nog inte riktigt smält det än, men jag ska göra det nu.

Sven Sjönell led av lungfibros, en obotlig sjukdom som gör att lungorna fungerar allt sämre.

– Han hade svårt att andas, det var därför han var tvungen att ha de här syrgastuberna. Det var en djävulsk död, jag önskar den inte ens på mina värsta fiender. Det är hemskt att kvävas ihjäl sådär, gräsligt.

”Är lite chockad”

Arne Weises röst stockar sig när han berättar om vännen som hjälpt honom så mycket.

– Jag är lite chockad. I åratal talades vi vid flera gånger i veckan om allt mellan himmel och jord. Jag är ju lite grann av en solitär som trivs ensam men Sven betydde oerhört mycket för mig som vän och medmänniska. Han var klok och kunde spelet. Jag bollade ofta olika saker med honom. Det han inte kunde om tv det vet jag inte om det finns.

Att han dessutom förlorat två nära vänner på samma dag gör sorgen ännu tyngre.

– Det är förjävligt helt enkelt. Jag själv är ju inte någon ungdom längre, vi får se hur länge jag är kvar. Men jag är seg.

Berättade sällan om sitt arbete

Sven Sjönells son Jan Sjönell berättar att hans far sällan berättade om sitt arbete.

– Det är väl egentligen först på senaste tiden som jag har börjat förstå hur mycket han hade varit med om och hur mycket han hade gjort. Jag tror han har betytt mycket, han var ju med sedan tv:s barndom. Jag har blivit mer och mer imponerad nu när jag har läst och förstått vad han har gjort.

Han verkar ha varit lite av en doldis?

– Ja och han var nog lite av en doldis hemma också. Det är först de senaste tio åren som han började berätta olika typer av historier. Vi försökte in i det sista få honom att skriva några memoarer, han hade ju väldigt mycket film- och tv-historier. Men han var inte riktigt pigg på det så det blev som det blev.

Jan Sjönell sörjer sin far, men säger samtidigt att det var tungt för honom de sista åren. Han berättar också att hans far somnade in lugnt och stilla.

– Det är sorgligt och ledsamt att han har lämnat oss men han har egentligen inte haft något liv det senaste året. Han blev nästan 88 år och har haft ett väldigt händelserikt, spännande och bra liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arne Weise