Filmanrättning som bör skickas tillbaka till köket

avJan-Olov Andersson

Praktarslet Adam Jones, spelad av Bradley Cooper, gormar sig igenom ”Bränd”. Här skäller han på Sienna Miller.

drama Har ingen aning om hur Bradley Cooper beter sig vid spisen, men uppenbarligen tycker han om att agera skitstövel i ett kök.

För tio år sedan spelade han Jack Bourdain i tv-­serien ”Kitchen confidential”, om en stjärnkock som levde rövare bakom kulisserna på en New York-krog. Förlagan var nu 59-årige Anthony Bourdains memoarer, om livet som kökschef på trendiga Manhattan-krogen Brasserie Les Halles.

Tv-serien blev kortlivad, publiken svek i så hög grad att amerikansk tv bara visade fyra av den enda säsongens 13 avsnitt.

Nu spelar Bradley Cooper ännu en (påhittad) stjärnkock i samma anda.

Adam Jones söp, knarkade och knullade runt när han jobbade på en lyxkrog i Paris. Han styrde och ställde i köket som den värsta diktator. Till sist blev allt outhärdligt och krogen fick slå igen.

När ”Bränd” tar fart, satsar Adam Jones på en nystart. Med hjälp av gamla kollegor, som ställer upp mer eller mindre motvilligt, ska han nu starta en krog så perfekt att han äntligen kan få högsta betyg, tre Michelinstjärnor.

Adam Jones har skärpt till sig och blivit ödmjuk.

Tjenare!

Det dröjer inte länge förrän allt är precis som vanligt. Förrän han skriker, härjar och driver personalen till vansinne med sina orealistiska krav. Om inte maten är perfekt, släng den i papperskorgen, är hans måtto.

En film behöver inte vara hundraprocentigt perfekt, men det är snudd på att man vill skicka tillbaka ”Bränd” till Hollywood med hälsningen Gör om, gör rätt.

Vi får se Bradley Cooper bete sig som ett praktarsle mot alla anställda i köket. Vi får se honom småflirta med den enda anställda kvinnliga kocken (Sienna Miller). Vi får se honom trakasseras av några knarklangare ur Adam Jones förflutna. Och vi får se jag-vet-inte-hur-många bildcollage med snabbt klippta närbilder på lyxiga maträtter. Som musikvideor för mat.

Alla skådespelarna gör sitt jobb, men det är svårt att engagera sig när huvudpersonen är så ocharmig och när spänningen enbart består i av om krogen ska få tre eller färre Michelin-stjärnor nästa gång de franska recensenterna behagar dyka upp.

Alicia Vikander gör också sitt jobb, men är bara med i ett par scener, som före detta flickvän.

BONUS

VISSTE DU ATT… David Fincher ursprungligen var nära att regissera filmen redan år 2008, då med Keanu Reeves i huvudrollen?

SE I STÄLLET: Animerade Pixar-filmen ”Råttatouille” (2007). Betydligt mer underhållande om livet bakom kulisserna på en lyxkrog.

JUST NU… lånar Bradley Cooper ut sin röst till en hund (!) i Lasse Hallströms nya dramakomedi ”A dog’s purpose”.

ARTIKELN HANDLAR OM