Ingen Oscar till Roy Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regissörens film inte vidare i gallringen

1 av 3
Roy Andersson i Venedig förra året.

Det blir ingen Oscarsgala för Roy Andersson. Den svenska filmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” finns inte med bland de nio filmer som gått vidare i kampen om en gyllene statyett i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

På listan som presenterades natten till fredagen finns däremot Finlands "Fäktaren" av Klaus Härö och danska "Krigen" där svenska Tuva Novotny spelar den kvinnliga huvudrollen mot "Borgen"-stjärnan Pilou Asbæk.

Bantas till fem

Även filmer från Belgien, Colombia, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland och Jordanien går vidare i den första gallringen i Oscarskampen. Den 14 januari presenteras de slutgiltiga nomineringarna då listan bantas till fem filmer. Oscarsgalan arrangeras den 28 februari.

Vann gludlejonet

Varje land får utse en Oscarskandidat till kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Svenska filminstitutet valde Roy Anderssons film, som bland annat vann Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig i fjol och därmed ansågs ha chans att nomineras till en Oscar. Så sent som i helgen korades filmen till bästa komedi på den europeiska filmgalan i Berlin.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM