Två stjärnor lyfter belgisk mix av spänning och romantik

avJan-Olov Andersson

Belgiens motsvarighet till Martin Scorsese och Robert De Niro – Michaël R. Roskam och Matthias Schoenaerts – är tillbaka med en mix av spänning och romantik.

Fungerar främst tack vare Schoenaerts och kvinnliga stjärnan Adèle Exarchopoulos kraftfulla utstrålning.

De är lite av Belgiens motsvarighet till Martin Scorsese och Robert De Niro förr i tiden. Michaël R. Roskam regisserar kraftfulla filmer om färgstarka kriminella män, spelade av Matthias Schoenaerts. Först ”Bullhead” (2011). Sedan ”The drop” (2014) i USA med Tom Hardy, Noomi Rapace och James Gandolfini (1961-2013) och Schoenaerts i en viktig biroll. Och nu den här, där duon är tillbaka i hemlandet.
Adèle Exarchopoulos (”Blå är den varmaste färgen”) spelar Bibi, en framgångsrik kvinnlig racerförare. Schoenaerts är Gigi, ledaren för ett gäng kriminella, de rånar bland annat banker, men låtsas syssla med ”bilaffärer” när han träffar henne. Det osar inte bara sex och kemi mellan dem, de är båda också förträffliga skådespelare som förmår ge lite djup åt sina rollfigurer. Man tycker om dem, trots främst hans brister. För deras kärlek bygger ju på en lögn. Hon vet att han ljuger om sitt liv, men inte i hur hög grad.
När Gigis brottsliga bana börjar gå snett, tappar tyvärr även filmen lite grann fokus. Tar till berättargrepp som rimmar illa med det vi har sett tidigare. Intresset hålls ändå hyfsat vid liv till slutet, tack vare filmens två stjärnor.

ARTIKELN HANDLAR OM