Endre klar för ’Skumtimmen’

FILM

Har huvudrollen när Daniel Alfredson gör film av succéboken

1 av 4 | Foto: DECKARE PÅ ÖLAND Lena Endre är klar för filmatiseringen av Johan Theorins deckare ”Skumtimmen” som bland annat utspelar sig på Alvaret. Denna bild är ett montage.

Lena Endre är klar för ”Skumtimmen”, kan ­Nöjesbladet avslöja.

Nu spelas delar av storfilmen in på Kuba – utan huvudrollsinnehavaren.

– Jag erbjöd mig att ­följa med och bära sladdar men det fick jag inte, säger hon.

Regissören Daniel ­Alfredson, 53, har mellan 100-120 miljoner kronor att leka med, enligt uppgift från Regionförbundet Kalmar.

Så hög är budgeten för filmserien på fyra delar med Johan Theorins ­populära kriminalromaner som förlaga.

Spelas in på Kuba

Och för den summan kommer man långt. Bland annat till Kuba – där delar av ”Skumtimmen”, den första filmen i serien, spelas in i skrivande stund.

Lena Endre, 57, som är klar för huvudrollen i storfilmen, är kvar i Sverige och påbörjar arbetet med ­filmen i september då den största delen ska spelas in i höstrusket på Öland.

– Jag förbereder mig hemma och de andra är på Kuba. Jag erbjöd mig att följa med och bära sladdar men det fick jag inte, säger hon.

Förutom Lena Endre är de andra skådespelarna med stora roller Tord ­Peterson, 86, (”Änglagård”) och Thomas W Gabrielsson, 49 (”A royal affair”, Livvakterna”).

Endre gör rollen som ­Julia, en kvinna som återvänder till Öland för att ­lösa mysteriet med sin ­sedan 20 år tillbaka försvunne son. Tord Peterson kommer spela åldringen Gerlof Davidsson, pappa till Lena Endres rollfigur. Tillsammans bedriver de privatspaning på ön.

– Det finns en otroligt traumatisk tragedi i hennes bakgrund. Det är en otroligt komplex person som har levt oerhört länge med skuldkänslor, säger Lena Endre om sin rollfigur.

”Lika stor press”

Att göra en film med en roman som förlaga innebär höga förväntningar från ­läsare som tyckte om ­boken.

Men förväntningar är ­något som Lena Endre har lärt sig att leva med.

– Vet du, det var samma med ”Millennium” och ”Wallander”. Det spelar nästan ingen roll vad man gör. Pressen är alltid lika stor, säger hon.

Lena Endre om...

Daniel Alfredson, som hon arbetade med i de avslutande filmerna i ”Millennium”-trilogin:

– Det är fantastiskt att arbeta med honom. Han är väldigt cool och ödmjuk, skapar ett väldigt lugn och en skön stämning på ­arbetsplatsen. Jag känner mig väldigt fri med honom.

Tord Peterson, som hon spelat teater med:

– Vi har gjort flera Bergman-föreställningar, jag känner honom väl sen förr. Det ska bli jätte­roligt att spela mot ­honom igen.

Sin relation till Theorins romaner:

– Jag hade inte läst dem alls innan jag fick rollen faktiskt. Men nu har jag läst ”Skumtimmen” och tycker den är väldigt fin.

Om ett försvinnande

Johan Theorins debutroman ”Skumtimmen” släpptes 2007. Samma år ­belönades den med Deckarakademins debutantpris.

Handlingen utspelar sig på Öland. En pojke försvinner spårlöst på 1970-­talet. 20 år senare dyker hans sandaler upp igen och efterforskningar påbörjas.

Produktionsbolaget Fundament film har under flera år haft svårigheter med att få ihop finansieringen av filmen. ­Daniel Lind Lagerlöf, som försvann under arbetet med ”Fjällbackamorden”, var först sammankopplad med projektet.