Disney-bolag fälls efter Harrison Fords skada

FILM

Knockad av Millennium Falcon: ”Kunde ha dödat honom”

1 av 3

Nu fälls ett Disney-ägt bolag i brittiska Arbetsmiljöverket efter att Harrison Ford skadade sig under ”Star wars”-inspelningen.

– Nu har vi en massa pengar och teknologi och så de byggde en dörr som stängs i ljusets hastighet, säger Harrison Ford om olyckan.

Filmstjärnan Harrison Ford skadades under inspelningen av ”Star wars: the force awakens” när en dörr till rymdskeppet Millennium Falcon störtade ner på honom.

Nu har ett brittiskt produktionsbolag, Foodles production, som ägs av Disney tagit på sig ansvaret och erkänt sin skuld när det gäller bristande arbetsmiljö.

En hydraulisk dörr knockade Ford, men han bröt bara benet i incidenten som ägde rum i juni 2014. Kraften i smällen kunde ha dödat honom, förklarar åklagare.

Någon tryckte på en knapp som fick dörren att smälla igen med en kraft som kan jämföras med tyngden av en liten bil.

Accepterar skuld

London-baserade Foodles production medger att man bröt mot lagen på inspelningsplatsen vid Pinewood Studios. De har gjort sig skyldiga till två fall av arbetsmiljöbrott. Ytterligare två åtalspunkter lades ned.

Domen faller under nästa månad, skriver branschtidningen Variety.

"Foodles Production, Ltd har accepterat att man misslyckats med att beskydda skådespelare och filmarbetare", skriver brittiska Health and Safety Executive, alltså motsvarigheten till Arbetsmiljöverket.

– Nu har vi en massa pengar och teknologi och så de byggde en dörr som stängs i ljusets hastighet, sa Harrison Ford om olyckan i brittisk tv 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM