Underhållande cyniskt

FILM

”American dreamz” skildrar politiken som dokusåpa

Foto: Charmigt leende svin Hugh Grant och Mandy Moore i ”American Dreamz”.

Amerikansk komedi i regi av Paul Weitz, med bl a Hugh Grant, Mandy Moore, Dennis Quaid, Chris Klein och Willem Dafoe.

Det är elakt. Det är bra.

”American dreamz” blev ingen succé i USA, och det är lätt att förstå varför. Deras president skildras som en korkad marionettdocka som inget vet. Deras mest populära tv-program, parodi på ”Idol”, är en krass spekulation som manipulerar publikens känslor. Programledare är en självupptagen känslokall britt som ger giftiga omdömen om de tävlande och utnyttjar allt och alla.

Vi som inte känner oss stötta har dock roligt. Hugh Grant är suverän som det charmigt leende svinet, en roll han förfinat med åren. Dennis Quaid spelar den trögtänkte presidenten som styrs av en flintskallig Willem Dafoe, och Mandy Moore är en sångerska som är beredd att göra vad som helst för att komma med i sångtävlingen och vinna.

Kul. Filmens problem är möjligtvis att de här figurerna är sig lika från start till mål. Det finns en spänningsintrig kring en fumlig terrorist med rötter i Bagdad. Omer bor hos släkt i Kalifornien och hamnar i idoltävlingen när tv-makarna vill ställa en arab mot en judisk rappare. När den stackars presidenten ska vara gästdomare i direktsändning, för att visa att han inte är utbränd, tvingas Omer bli självmordsbombare.

Politiken som popularitetstävling. Underhållande cyniskt.

Jens Peterson