Ett ”escape room” där du riskerar att dö

Sex främlingar måste ta sig ut i en thriller med högt tempo

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Escape room

Regi Adam Robitel, med Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Tyler Labine, Jay Ellis, Nik Dodani.


FILMRECENSION. För några veckor sedan läste vi om de polska tonårsflickorna som dog i ett ”escape room”.

Det ser nästan ut som en tanke att nu kommer en thriller på samma tema.

THRILLER. Det var givet att trenden med ”escape rooms” skulle leta sig till vita duken förr eller senare. Det finns förstås något filmiskt över ett upplägg där man befinner sig i ett rum som har ett tema (till exempel fängelse) och där du måste leta reda på ledtrådar för att lösa ett mysterium kopplat till temat. För vad händer om det visar sig att spelet är på riktigt?

Vi möter sex personer som inte känner varandra men har tackat ja till att medverka i ett ”escape room” där vinnaren får 10 000 dollar. De samlas i ett väntrum men det dröjer inte länge förrän de inser att själva väntrummet är deras ”escape room” – och misslyckas de med att lösa mysteriet väntar döden.

Var och en av de sex har ett hemligt förflutet. Börjar du tänka ”Saw” tidigt i filmen är du rätt ute. Under resans gång, medan de överlevande tar sig igenom flera olika, sinnrikt konstruerade ”escape rooms”, väntar man sig nästan att Jigsaw ska ligga bakom allt.

En stor skillnad är dock att filmskaparna håller nere på blodstänket och tortyrporren och satsar mer på att bygga spänning. Tempot är högt och filmen engagerar under en lång stund, liksom rollfigurerna.

Det är först mot slutet som skavankerna börjar göra sig påminda i form av logiska luckor och en otillfredsställande final där mysteriekonstruktören slår knut på sig själv.

”Escape room” har biopremiär på fredag, den 1 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN