Vulgär och underhållande jäkla röra

Men ”Babylon” är aldrig tråkig

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Babylon

Regi Damien Chazelle, med Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Jean Smart, Tobey Maguire.


Ännu en film om Hollywood.

Men den här gången har inte Damien Chazelle fått till det lika bra som i ”La La land”.

Åh, vad jag önskar att jag kunde omfamna den här filmen ännu mer.
Med sexfaldiga Oscarsvinnaren ”La La Land” (2016) gjorde Damien Chazelle en av mina absoluta favoritfilmer. En romantisk musikal med Ryan Gosling och Emma Stone som har en öppningsscen i en enda lång tagning på en motorväg i Los Angeles, där man häpnar över hur fan svenska filmfotografen Linus Sandgren fick till den.
Man imponeras lika mycket över deras samarbete här också. Till exempel hur de fick till den lååååånga inledningen, ett party i Hollywood fyllt av massor av människor, sex, droger, sprit och en bajsande elefant.
Filmen startar i Hollywood 1926. Stumfilmstiden övergår så småningom i ljudfilmen. Brad Pitt är suput och filmstjärna. Margot Robbie en utmanande kvinnlig ”starlet”. Diego Calva en streetsmart mexikansk invandrare som gör karriär bakom kulisserna. Här finns skvallerjournalister och gangsters. Några makalöst iscensatta scener. Svängig jazzig musik av Justin Kurwitz. Det är som om franska Oscarsvinnaren ”The artist” (2011), om samma filmera, hade haft volymen uppskruvad till elva.

Trots över tre timmar, blir det aldrig tråkigt. Fast mest är det en vulgär jäkla röra. Om än en rätt underhållande sådan.

Filmen visas på bio.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE